Більше 20 тисяч роботодавців Харківщини отримали допомогу під час карантину

З метою збереження трудових колективів виробничих підприємств та підтримки малого та середнього бізнесу, який постраждав внаслідок карантину, у службі зайнятості діє дві програми надання допомоги по частковому безробіттю. За період карантину в Харківському центрі зайнятості уклали 8 договорів з виробничими підприємствами. Було збережено майже 5 тисяч 800 робочих місць. Також до центрів зайнятості Харківської області звернулися понад 20 тисяч роботодавців. З них — 18,7 тисяч — підприємці, які були вимушені скоротити або зупинити діяльність у зв’язку з карантином. Було прийнято майже 19,5 тисяч позитивних рішень та збережено близько 30 тисяч робочих місць.

Начальниця відділу організації надання послуг роботодавцям Харківського обласного центру зайнятості, Інна Прохоренко розповідає, що робити та як отримати допомогу, якщо ваше підприємство або бізнес опинився в скрутній ситуації.

— Які програми для збереження трудових колективів виробничих підприємств та підтримки малого та середнього бізнесу діють під час карантину? Як багато роботодавців звернулися до вас за цей період?

Перша програма, вона для виробничих підприємств. Вона існує в законодавстві з 2013 року. В цьому році ми звичайно активно включилися в цю програму. До речі, Харківська область майже єдина по Україні працювала в ній з 2013 року. У цьому році ми уклали вже 8 договорів з виробничими підприємствами. Зберегли таким чином майже 5 тисяч 800 робочих місць. Тобто ця програма діє на тих підприємствах, на яких виникає тимчасове зупинення або скорочення виробництва. Підприємство не може оплачувати повністю заробітну плату робітникам і переводить їх на неповний робочий день. Ось коли ця втрата тривалості робочого часу складає 50%, тоді й запускається механізм надання допомоги по частковому безробіттю. Тобто роботодавець 50% окладу оплачує працівникові сам. На цю заробітну плату він нараховує ЄСВ, платить податки. Служба зайнятості від других 50% втрати тривалості робочого часу оплачує 2/3, але не більше ніж прожитковий мінімум. Сьогодні це складає 2 тисячі 200 гривень. Таким чином допомога може надаватись підприємству до 180 днів. Такою програмою держава підтримує підприємства в яких настали тимчасові труднощі. З причини, які не залежать ні від роботодавця, ні від працівників. Тобто це може бути фінансова, економічна криза, втрата ринків збуту, здороження енергоносіїв. Ця програма в нас діє в Харківські області. У цьому році на цю програму передбачено майже 30 мільйонів гривень. Друга програма для підтримки суб’єктів малого та середнього підприємництва. Ця постанова №306 була прийнята 22 квітня 2020 року. До неї вже двічі додавалися зміни. Сьогодні до базових центрів зайнятості Харківської області звернулися понад 20 тисяч роботодавців. У тому числі з них 18,7 тисяч це фізичні особи підприємці, які були вимушені скоротити або  зупинити діяльністю у зв’язку з карантином. Станом на сьогодні прийнято вже майже 19,5 тисяч позитивних рішень для збереження робочих місць близько 30 тисячам осіб. Ми вже отримали фінансування з державного центру зайнятості 153 мільйони гривень. Всього передбачено сума коштів, яка запланована на Харківську область у цьому році складає 200 мільйонів гривень.

— Як отримати допомогу роботодавцю та що для цього потрібно?

Щоб отримати ці кошти роботодавець або фізична особа підприємець може звернутися за отриманням такої допомоги по частковому безробіттю на період карантину протягом 90 календарних днів з дня зупинення або скорочення діяльності. Звертається роботодавець або фізична особа підприємець до центру зайнятості за місцем реєстрації його як платника єдиного внеску й надає пакет документів. Для фізичної особи це: заява у довільній форми, заява засвічена фізичною особою підприємцем, копія наказу із зазначенням дати початку зупинення або скорочення діяльності, надає відомості щодо себе за формами, які додаються до порядку і надає довідку про сплату єдиного внеску за останні 6 місяців, що передують даті зупинення. Такою програмою можуть скористатися наймані працівники в роботодавця, який звертається до центру зайнятості, окрім сумісників та пенсіонерів. Серед фізичних осіб підприємців, які забезпечують себе роботою самостійно, не можуть звертатися пенсіонери. Так, як вони вже отримають якесь державне забезпечення. Сума цієї допомоги не може перевищувати мінімальної заробітної плати, тобто 4 тисячі 723 гривні.

— Чи допомогли програми нормалізувати ситуацію?

Ці програми звичайно допомогли. Тому що, коли вони не працювали квітень, травень зовсім все було закрито: і підприємства, і заклади харчування, і магазини, і перукарні, і салони краси. Підприємці залишилися без роботи. Вони не могли оплачувати оренду, вони не могли платити заробітну плату, якщо в них були наймані працівники. Звичайно ця допомога була досить суттєвою. Наразі вже зменшилась кількість звернень. Найбільша кількість звернень була з середини червня та до середини липня. Це були масові звернення. Особливо у червні. У Харківському міському центрі зайнятості це було по 700-800 підприємців за день. Тепер звертається близько 100  підприємців за день. Вже все нормалізовано й вже немає такого ажіотажу. Тому що всі, хто хотів отримати допомогу – отримали таку допомогу.

Загрузка…