БОЄЦЬ БАТАЛЬЙОНУ «ДОНБАС» ДМИТРО КУЛІШ: «ДІЗНАВСЯ ПРО РУБАНА, ІНШИХ «ОСВОБОДІТЄЛЄЙ»… І ЗРОЗУМІВ, ЩО ДІЇ БІЛЬШОСТІ ІЗ НИХ – ЦЕ БЛЕФ…»

фото: Интернет

Боєць батальйону «Донбас» Дмитро Куліш (позивний «Сімьорка») брав участь уштурмі Іловайська, після чого потрапив в полон терористів. На той момент у нього були дуже складні поранення, дві контузії, він не ставав на ногу. Зізнається, міг вибратися звідти з колоною важкопоранених, яких передали Червоному Хресту. Та не хотів залишати своїх побратимів.
У полоні його сильно побили, після чого він місяць не міг встати. При зрості у два метри він схуд до 63 кілограм. Каже: такі, як він, з полону не повертаються.

Розкажіть, будь ласка, як виходили через «зелений коридор».

Наш батальйон прорвав кільце оточення під час виходу так званим «зеленим коридором» і потрапив в тил ворога. Ми взяли восьмеро полонених військовослужбовців збройних сил Російської Федерації, ще 20 – сиділи в кукурудзі… Тоді до нас прийшов російський офіцер і сказав, що здається нашому офіцеру, а з ним здаються ще ці 20. Але ми не хотіли більше брати полонених, бо їх розстрілювали разом з нами. І снаряди потрапляли спочатку туди, де були росіяни… Тому ми послали його… в кукурудзу (посміхається – ред.).

Багато полонених взяв «Донбас» в Іловайську?

19 серпня ми захопили в полон вісім осіб. Серед них – громадянин Словаччини і Франції. Останній – славнозвісний «француз» Юрій Юрченко. Як з’ясувалось пізніше, в Слов’янську він був «правою рукою» Стрілкова (Гіркіна).

Усі ці полонені живі-здорові були звільнені під час обмінів. Останній – 7 вересня. Натомість полонений боєць батальйону «Донбас» «Сем» був на волі аж через рік…

Ви долучились до його звільнення…

Були поставлені на вуха усі: СБУ, Адміністрація Президента…
Коли я повернувся з полону, почав вивчати схеми звільнення полонених, дізнався про Рубана, інших «освободітєлєй»… І зрозумів, що дії більшості із них – це блеф…

Конкретизуйте, будь ласка.

У серпні 2015 року Рубан зірвав обмін 13 «наших» полонених на 12 з тієї сторони. Був у нас ще козир – помічник Захарченка. Ми возили його в окремій машині, не показували їм. За нього пропонували п’ятьох наших військовослужбовців. Але Рубан подзвонив Морозовій (Дарія Морозова – «омбудсмен «ДНР» – ред.) і сказав, що з місця обміну треба втікати, дослівно: «Вас почнуть «валити», Семьорка виставив своїх снайперів». На що Морозова сказала, мовляв, цього не може бути, а як же обмін… Рубан їй відповів: «Я тобі все рівно цих 12 людей доставлю…»
Обмін не відбувся. А згодом Рубан в односторонньому порядку відвіз цих 12 і «козиря» на непідконтрольну територію. Пізніше мені розповіли, що серед них було дев’ять осіб, яких в Україні обвинувачували за 15-а «бандитськими» статтями. Нібито вони заплатили $150 тис, щоб їх вивезли на ту сторону.

источник

Загрузка…