Бюрократія або дискримінація

Сьогодні в медіа-центрі «Время» громадські активісти, правозахисники та представники влади обговорили тему дискримінації осіб, які проживають на тимчасово окупованих територіях.

Бюрократія або дискримінація
фото Insidernews

Головний акцент в рамках круглого столу був зроблений на проблемі дискримінації у сфері реєстрації фактів народження та смерті осіб на непідконтрольних Україні територіях. Адже ця категорія населення стикається з низкою проблем під час підтвердження свого правового статусу (народження дитини, встановлення родинних зв’язків тощо) в Україні. Це пов’язано з тим, що Україна не визнає дійсність документів, які видані людині органами окупаційної влади. Тому для таких осіб реєстрація факту народження чи смерті проходить через суд.

-На сьогодні в Україні режим окупації частини її території зумовив серйозні проблеми в сфері реалізації прав та свобод громадян, які в силу життєвих обставин опинилися на цих територіях, однак в подальшому бажають реінтегруватися в українську правову систему, — пояснює Олег Ільницький, кандидат юридичних наук та доцент Львівського національного університету ім. Івана Франка. — Ми обрали саме реєстрацію прав народження та смерті, тому що це є найбільш показовими юридичними фактами, що найістотніше впливають на правовий статус особи. А запропоновані державою шляхи легалізації цих актів не відповідають наявним вимогам та потребам.

Зараз, починаючи з 2014 року, на тимчасово окупованих територіях фактів народження та смерті зареєстровано понад 372 тисячі. З них українськими державними органами внесено до реєстру лише 31 317 тисяч, тобто менше 10%.

За словами Олега Ільницького, в Україні судові процедури для підтвердження особою того чи іншого правового статусу, є занадто обтяжливими для людей.

-Величезна кількість людей є непобачиними Україною в силу недосконалого законодавчої бази. На нашу думку, судовий порядок містить елементи дискримінації щодо громадян, які опинилися на тимчасово окупованих територіях. Суд, всупереч загальній тенденції спрощення процесу реєстрації цивільного стану, вимагає від таких громадян проходження додаткових процедур. Останні потребують фізичних, матеріальних та моральних витрат, що пов’язані з участю у судовому процесі, — зазначає О. Ільницький

За думкою спікерів круглого столу, в Україні необхідно прийняти ряд нормативно-правових актів. Вони мають запровадити для осіб, що перебувають на непідконтрольних Україні територіях, спеціальні адміністративні процедури реєстрації фактів народження та смерті.

 

Загрузка…