Чорт в рясе

Поки не вщухли пристрасті, хотілось би трішки поговорити про сьогоднішній балаган, який організували прихильники ліквідованого Київського патріархату в Шостому апеляційному адміністративному суді м. Києва. Виявилось, що для патріарха Філарета (Денисенка), як для матерого єзуїта, цілі виправдовують будь-які засоби. Методи, що взяв на озброєння патріарх, лякають своїм цинізмом та примітивністю. Союзниками Денисенка у боротьбі за церковну владу стали відверта брехня, шантаж, залякування, проплачені тітушки та неадекватні правозахисники. Правильно в народі кажуть, що людська жадібність не має меж. Властолюбство та жадібність 93-літнього патріарха, його безмежний цинізм у досягненні власних цілей, безперечно, зіграли з ними злий жарт. Святійший патріарх міг би легко увійти в історію як один із духовних отців української нації, фундатор автокефальної церкви, деміург нашого православного ренесансу. Нажаль, він запам’ятається нащадкам як приклад типового недалекого «хохла», що поставив власну жагу до влади та збагачення над інтересами цілої церкви та нації.

Захищаючи власні інтереси, патріарх Філарет (Денисенко) не гребує користуватися брудними пропагандистськими методами в стилі «КисельовТВ». Яскравим прикладом цього є історія з побиттям так званого «секретаря», не існуючої «Харківської єпархії УПЦ-КП» Даниїла (в миру – Лісовіна Сергія Івановича). Напередодні пікетування людьми патріарха Офісу Президента та Шостого апеляційного адміністративного суду, цей громадянин «раптово» був побитий невідомими особами у себе на подвір’ї. Відразу цю історію підхопив ще один церковний авантюрист який відіграє роль заштатного пропагандиста Київського патріархату лжеєпископ Ілля (в миру – Зеленський Ігор Ігорович). У себе в «Фейсбуці» він провів власне розслідування та звинуватив у побитті Лісовіна С.І., ПЦУшників (!!!). Крім цього, «єпископ» Ілля (Зеленський) звинуватив ПЦУ в рейдерстві та блокуванні особистих рахунків Лісовіна С.І. Слід пояснити «єпископу» Іллі (Зеленському), що не можливо відібрати те, чого в принципі не існує. Не ІСНУЄ жодних структур Київського патріархату на Харківщині. Ця церковна структура склала основу ПЦУ, а її статут був анульований в січні 2019 року після надання томосу про автокефалію. Все інше – псевдо релігійна розкольницька організація створена патріархом Філаретом для розвалу ПЦУ та дискредитації ідеї автокефалії українського православ’я.

Цікавою в цій історії є постать самого Лісовіна С.І. Як повідомляють джерела в ПЦУ, вказана особа дійсно була священнослужителем УПЦ-КП. Однак, керуючий Харківською єпархією УПЦ-КП єпископ Митрофан (Бутинський) позбавив Лісовіна С.І. цього статусу та заборонив йому здійснювати релігійну діяльність. Підставами для цього стали фінансові махінації, що здійснював він з парафіяльною касою, коротше кажучи – банальне шахрайство. Так, Лісовін С.І. збирав кошти на будівництво храму в м. Харкові та присвоював їх собі. На сьогодні, він працює звичайним таксистом та жодного відношення не має до релігійної діяльності. З таким успіхом псевдоєпископ Ілля (Зеленський) міг би призначити секретарем Харківської єпархії УПЦ-КП власного пса або кота.

Хочеться звернутися до вищевказаних церковних діячів. Схаменіться!!! Припиніть дискредитувати ідею української церковної незалежності. Вже чотири помісні церкви визнали ПЦУ у якості автокефальної та незалежної православної юрисдикції. Процес консолідації та світового визнання української помісної церкви є доконаним фактом. Припиніть врешті-решт наступати на одні й ті ж самі історичні граблі. Кожен повинен усвідомити, що ідеї суверенітету держави, незалежності нації, церковної незалежності знаходяться завжди вище меркантильних інтересів окремої особи, якою б «святою» вона не була.

Бурсак Микола

Загрузка…