«Доступні ліки» на Харківщині: фінансування збільшать

фото InsiderNews

Програма «Доступні ліки» вже працює другий рік. За нею держава відшкодовує аптекам ціну деяких медикаментів. Тобто українці мають можливість отримувати ліки безкоштовно. Звісно, не всі. Але у майбутньому перелік «безкоштовних» пігулок розширятиметься. Заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Михайло Черняк відзвітував про успіхи програми у 2018 році.

З його слів на 15 листопада 2018 року у Харківській області аптекам було відшкодовано 60 мільйонів гривень. Ці гроші були надані у вигляді субвенції з Києва. Загалом на Харківщині участь у програмі бере 504 аптеки.

— Цього року зафіксовано на 5% менше смертей від інфарктів, на 6 % від інсультів та на 33% менше викликів швидкої за скаргами на гіпертонію! – наводить дані Михайло Черняк. Він пов’язує цю тенденцію саме з реалізацією програми «Доступних ліків».

Загалом у 2018 році програмою скористалися 650 000 жителів Харківської області. Враховуючи останні тенденції, заступник голови ХОДА вважає, що у наступному році ця цифра зросте, так само як і зросте фінансування програми. Крім цього з 2019 року відшкодування аптекам за програмою «Доступні ліки» проходитиме дещо інакше. Гроші надходитимуть до аптек напряму від Національної агенції з Охорони здоров’я. Раніше кошти розподіляла ХОДА.

Загрузка…