Г. Кернес не бажає звітувати перед харків’янами

В Харківській міській раді є 4 депутати, яких через «прогули» пленарних засідань, мають відкликати з посади за народною ініціативою. Про це свідчать результати дослідження, яке провів громадських рух «ЧЕСНО».

фото InsiderNews

В Харкові громадський рух «ЧЕСНО» презентував аналітичне дослідження «Звіт мера Харкова та депутати-прогульники». Дослідження містить інформацію про депутатів Харківської обласної та міської рад, які через регулярну відсутність на пленарних засіданнях, є кандидатами на відкликання. Як зазначила Олександра Щукіна, координаторка громадського руху «ЧЕСНО» в Харкові, більше всього засідань в Харківській міській раді пропустили представники таких політичних сил — БПП «Солідарність», «Наш край» та «Відродження», а саме Ігор Романенко, Станіслав Косінов, Андрій Жорник та Олександр Фельдман.

-Закон України «Про статус депутатів місцевих рад» говорить про те, що депутати, які пропустили більше, ніж 50% засідань комісій або пленарних засідань, є кандидатами на відкликання. Але згідно закону, тільки партія може «розлучити» депутата з його мандатом, — каже Олександра Щукіна. – Ми звернулись до лідерів фракції за коментарем з приводу пропусків, але жодна фракція не прокоментувала своїх прогульників та не відповіла, чому ці депутати все ще залишаються депутатами Харківської міської ради, при цьому не виконуючи своїх обов’язків.

Окрім того, активісти громадського руху «ЧЕСНО» вважають, що міський голова Харкова Геннадій Кернес порушує законодавство, відмовляючись публічно представляти звіт про свою діяльність.

-В законодавстві сказано, що мер має звітувати відкрито перед громадою. Проте Г.Кернес заявив, що достатньо відзвітуватися лише перед депутатами міськради, котрим жителі Харкова делегували свої повноваження, — зазначила Анастасія Жаркова, журналістка громадського руху «ЧЕСНО».

За її словами, відмовившись від публічного звітування, міський голова Харкова порушив статтю 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та статтю 8 пункт 3 Регламенту Харківської міської ради VII скликання.

На думку активістів, замість 10-хвилинної презентації перед депутатами міської ради, мер повинен протягом години виступати в прямому ефірі на телебаченні. Такий формат є більш прийнятним, оскільки жителі Харкова мають можливість поставити питання Г.Кернесу.

-Рух «ЧЕСНО» запустив компанію, де всі мери та керівники підрозділів звітують у прямому ефірі на суспільному телебаченні. Ми навіть запропонували нашому меру звітувати у прямому ефірі, але отримали відмову від міського голови Харкова, який сказав, що він звітує на сесії, — розповіла О.Щукіна.

Проте на засідання міськради потрапити складно. При цьому незрозумілим є порядок відбору громадян, які можуть там знаходитися.

Загрузка…