Кривоконь у журбі через приватизацію ХАЗу

Директор ХАЗу Олександр Кривоконь прийшов на пресконференцію, аби поділитися своїм “болем”, щодо приватизації. Напередодні Комітет економічного розвитку порекомендував Верховній Раді ухвалити законопроєкт про приватизацію Харківського авіазаводу. 

На сьогодні ХАЗ має найбільший борг в Україні — 4,5 млрд грн. З них 234 млн борги за зарплатнею. Попри такий важкий стан, директор підприємства вважає, що у нього “все під контролем”. Віддавати ласий шматочок аж ніяк не хочеться. 

Завод буде приватизований за принципом малої приватизації. Держава спише борги новим власникам. Перші претенденти на володіння ХАЗу є Харківський машинобудівний завод «ФЕД» та «Мотор Січ». Олександр Кривоконь вважає несправедливим, що ймовірні власники отримають завод «чистим» та без боргів. Щоб, не дай Боже “сусід” не отримав ХАЗ, директор заводу пропонує його продати не українцям, а іноземцям. На думку Олександра Кривоконя авіазавод потрібніше Єгипту чи Казахстану. 

— Багатьом країнам. які не мають власної авіації, був би цікавий завод. У них є кошти. Вони б підняли нашу авіацію (примітка ред. скоріш за все, свою), — розповів Кривоконь

Під час пресконференції директор авіазаводу декілька разів змінював “тактику”. То Україна не може “потягнути” завод, саме тому його потрібно продавати закордон, то він власноруч у силах все “врятувати”. Саме тому Олександр Кривоконь запропонував “безпрограшний варіант”:

— Давайте спишемо мені ці борги. У нас сьогодні 2,9 млрд державних боргів. Дайте мені зняти питання через санацію, питання по непрофільним об’єктам. Ми всі об’єкти реалізуємо і закриємо заробітну плату. У мене залишиться 300-400 млн, — заявив Олександр Кривоконь, директор ХАЗу. 

Тепер стало зрозуміло, що «кривоконьський» бізнесмен сам хоче розпродати непрофільні приміщення авіазаводу і ймовірно розбурхати кошти по кишенях. Нащо давати це робити іншим? Він же так старається на занепад благо авіапідприємства. 

Наступна версія була така, що “Барон Мюнхгаузен ХАЗу” за зиму розбереться з боргами і вийде в нуль. 

— Я бачу мільйонів вже по тридцять в місяць. У нас будуть ці кошти. Я десь в січні-лютому повинен вийти на беззбитковий рівень роботи, — розповів Олександр Кривоконь. 

Такі гроші прийдуть з африканських замовлень. За словами директора підприємства, ХАЗ в Африці нарозхват.

— Гвінея дивиться на нас. Вже запрошують мене їхати. Уся Африка дивиться на нас після того, як ми «підняли» Єгипет. Ми у квітні можемо мати стільки замовлень, що завод ФЕД буде проситися до нас на роботу, — додав Олександр Кривоконь. 

До того ж директор ХАЗу закцентував, що взагалі не тримається за своє місце (ред. хіба що руками). Його місія — врятувати завод. 

На пресконференції пан Олександр Кривоконь висував безліч версій, плутався в власних висловлюваннях. То він на 100 відсотків змінив менеджмент заводу, то на 50. Що коштують альтернативи, які запропонував директор ХАЗу. Вони всі привели до того, що все повинно залишитися як є, а потім вже і в Африці замість бананів будуть літаки, а замість злиднів — успіх заводу.

Загрузка…