Курсом енергетичної незалежності

Курсом енергетичної незалежності
фото Insidernews

Український газовий ринок сильно змінився за останні три роки. Перш за все, через конфлікт з Газпромом і той факт, що Нафтогаз розвиває практику придбання газу на Заході. Нарешті влада почала активно рухатися курсом енергетичної незалежності нашої країни. Адже, задля повної незалежності від сусіда Україна мусить  збільшити власний видобуток та звести імпорт «на нуль».

В цьому році Верховною Радою був ухвалений комплекс довгоочікуваних законодавчих ініціатив, спрямованих на фіскальне та регуляторне стимулювання розвитку газовидобувної індустрії. За активної підтримки прем’єр-міністра у 2018 році набули чинності три революційні реформи газовидобувної галузі.

По-перше, впроваджено стимулюючий та стабільний режим оподаткування. Ця реформа стосується нових газових свердловин. Вона дозволяє залучати більше інвестицій, зберігаючи надходження до державного бюджету. Для таких інвестиційних проектів держава гарантує фіскальну недоторканність — п’ятирічну заборону на підвищення податкового навантаження. Новий фіскальний режим суттєво підвищив інвестиційну привабливість галузі. За оцінками міжнародних експертів, зараз Україна посідає найпривабливішу позицію серед видобувних країн Європи.

По-друге, проведено дерегуляцію видобутку газу. Реформа передбачає скасування багатьох радянських дозвільних рудиментів та «надбань» сучасності, які стримували розвиток індустрії. Отримання дозволів пришвидшено на півтора року, ліквідовано шість ступенів погоджень. Оновлена регуляторна система наблизила процедури до найкращих світових стандартів.

По-третє, децентралізовано ренту. Реформа передбачає відрахування 5% ренти на розвиток місцевих громад. Це повинно стимулювати регіони до співпраці з газовидобувним сектором та сприяти налагодженню конструктивного діалогу з обласними радами. Децентралізація ренти передбачає збільшення винагороди для місцевих громад разом із збільшенням видобутку. Прогнозується, що додаткові надходження в регіони лише від газової ренти у 2018 році перевищать 1,5 мільярди  грн.

Загалом ситуація на газовому ринку України нині така, що дуже сильно знизилося споживання промисловими споживачами з огляду на різні причини – економічну кризу, конфлікт на сході. Також знизилося споживання населенням, побутовими споживачами, передусім завдяки економічним заходам, ефективному споживанню і зростанню цін. Це само по собі добре для української економіки, адже чим менше імпорту, тим менше грошей витрачається на газ.

Однак, на шляху розвитку газової промисловості, все ще зустрічаються перешкоди.  Попри позитивні зміни, Держгеонадра вже понад рік саботує проведення аукціонів на нові ділянки. У відомстві панують подвійні стандарти. Дані Геоінформу свідчать, що за останнє десятиліття поза аукціонами було надано понад 90% усіх нафтогазових площ за чинними ліцензіями. Бездіяльність Держгеонадр заважає залучати інвестиції в розробку покладів газу, за доведеними запасами якого Україна посідає третє місце в Європі.

Зрозуміло, що всі проблеми одразу не вирішити. Але владі необхідно звернути увагу на всі перешкоди розвитку газової промисловості. Адже, наша країна рухається вперед. Україна вийшла на вірний шлях до майбутнього європейської держави, і це помітно!

Загрузка…