На Харківщині знову відбудуться вибори

Про перші вибори у 2018 році до харківських ОТГ та стан реалізації реформи місцевого самоврядування розповіла сьогодні в прес-центрі «Status Quo» директорка Харківського центру розвитку місцевого самоврядування Діана Баринова.

фото InsiderNews

Вибори депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад та відповідних сільських, селищних, міських голів відбудуться в 4-х новостворених ОТГ, а саме в Старовірівській сільській ОТГ Нововодолазького району, Циркунівській сільській ОТГ Харківського району, Пісочинській селищній ОТГ Харківського району та Великобурлуцькій селищній ОТГ Великобурлуцького району. Окрім цього, призначені додаткові вибори на території Граківської сільської ради Чугуївського району.

Виборчий процес в Харківській області розпочнеться 10 березня 2018 року, а вибори відбудуться 29 квітня 2018 року.

Також під час прес-конференції Діана Баринова зазначила, що в області кількість об’єднаних громад збільшилася.

-Кількість ОТГ на Харківщині все ж таки зростає. На сьогодні вже можна говорити про те, що в нас є 16 об’єднаних територіальних громад, що складає 27,6% від запланованої кількості відповідно до всього Перспективного плану. Нагадую, що згідно з Перспективним планом в Харківській області має бути сформовано 58 об’єднанних територіальних громад, — розповіла Діана Барінова.

За результатами моніторингу процесів децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування Харківська область посідає зараз 13 місце серед інших регіонів України. Таким чином, згідно моніторингу, Харківщина порівняно з груднем минулого року, піднялася на 6 сходинок.

-Є рейтинг Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства щодо динаміки формування ОТГ. В цьому рейтингу станом на лютий 2018 Харківська область з 19 місця піднялася на 6 пунктів, але ці показники ще не враховують 4 ОТГ, які утворилися, — зазначила Д.Барінова. – Міністерство регіонального розвитку формувало рейтинг за різними критеріями. Так, за кількістю об’єднаних територіальних громад Харківщина знаходиться на 14-му місці, за показником покриття ОТГ площі області – на 20-му. Проте у нас 1-ще місце по спроможності громад, тобто в Харківській області немає маленьких громад з населенням менше 5-ти тисяч. І ми знаходимося на 2-му місці за якістю Перспективного плану.

Окрім того, в Харківській області є райони, де не утворено жодної територіальної громади. Це Балаклійський, Барвінківський, Близнюківський, Богодухівський, Борівський, Валківський, Зміївський, Дворічанський, Кегичівський, Краснокутський, Куп’янський, Лозівський, Первомайський, Печенізький, Сахновщинський та Шевченківський райони.

Загрузка…