Патріотизм, демократія, законність

Патріотизм, демократія, законність
фото Insidernews

Харківські події тижневої давнини наочно показали, як цими поняттями легко маніпулювати і як цими концепціями важко керуватися у житті. Ми все життя прагнемо розуміти патріотизм, демократію та законність і керуватися ними, а хтось у цей час розвиває здатність ними маніпулювати.

Із чим у Вас асоціюється слово “наперсток”?

З сьогоднішнього дня починаю експеримент. За нагоди питатиму усих, із ким спілкуюся, із чим асоціюється наперсток. Перевірятиму гіпотезу, що лише у людей, які не цікавляться політикою — це слово має асоціюватися із ручним шиттям. Але у багатьох наперсток асоціюється з Гепою. І що найстрашніше, що не тільки в антипатиків, але і в прихильників.

Хтось із наперстком шиє, а хтось ним маніпулює у кримінальній грі. Люди різні та одні й ті саме слова і речі застосовують для різних цілей. І це залишає різні відбитки у мові та культурі. Проросійські політики дуже багато говорять і за патріотизм, і за демократію, і за законність (коли вимушені її дотримуватися). Расєюшка нерідко виглядає правою. Бувало не раз, що формально у якихось питаннях дійсно була права. Але “за плодами пізнаєте їх”. Якщо правота застосовується як інструмент маніпуляцій — то вже напівправота. Від неї стільки ж толку, як від напівправди.

Я не знаю, скільки відсотків виборців Геннадія Адольфовича переконані, що він — “не краде”. Думаю, що таких людей обмаль або взагалі нема. Все рівно голосують і будуть голосувати, бо він — не є представником тих сил, які “втручаються у життя незрозумілою і ворожою українізацією”. Здібностей у них поміняти собі очільника немає та ніколи не буде, як у всіх росіських людей. Про законослухняність і демократію проросійські політики говорять тільки для того, щоби приспати опонентів, щоби вони не мобілізувалися. Про патріотизм вони говорять, але це їхньою мовою так називається бути “за Росію”.

Біля Палацу Спорту, коли звезли бюджетників, а наші повалили пам’ятника Жукову — я, на жаль, не був. Дуже жаль, що не вдалося знести пам’ятника Жукову так, щоби проросійські сили не збільшили на цьому свою популярність. Але це навряд було можливим. А прибирати пам’ятник було треба все рівно. Ще краще було би запобігти його встановленню. Пенсіонери, які ностальґують за СРСР і Жуков для них — герой, черговий раз у розпачі. Хтось вирвав квіти біля Каменя УПА, які саджала людина з моєї орґанізації. Електорат партії “Юго-Востока” мобілізується. Кернес, який казав, що “законослухняний”, тепер у рамках закону і демократії створює свою “патріотину партію”. З Трухановим. Уже дякував Росії за підтримку та казав, що “українцям треба покаятися перед Донбасом”.

Але партія — мусить бути хоча би якоюсь мірою масовим рухом. Де ж візьмуться маси, які підуть за Кернесом? Було би чорною неправдою написати, що йому симпатизують мало людей. Але це все люди, за рідкісними винятками, не здатні до орґанізаційного життя. Створити масову подію для показу по телебаченню і для проведення виборів потрібні… “бюджетники”! Кернеса і його наперсткову систему цінностей може щиро любити велика кількість ватників, але за ним вони не підуть, бо вони можуть ходити тільки від телевізора до холодильника і до туалету. Ще вони змушені ходити на заводи і, дуже жаль, що у дитячі школи і садки.

Ті самі люди, які вкладають знання та уявлення про мораль дітям у наших школах — фальсифікували вибори на рівні дільниць до Помаранчевої революції та до сих пір охоче або рабськи ходять на мітинґи, на які “обов’язково ходити”. Вони пасивно, але підтримують ту політичну силу, яка підводить наше суспільство під сепаратизм та колабораціонізм. Як це відбувається — ми нещодавно побачили під Палацом спорту. Серед “зігнаних” були і ті, кому це було неприємно. Були і ті, хто ідейно за Кернеса і коли він проголосить “ХНР” — сприймуть це із радістю.

Тому пропоную працювати із “бюджетниками”, які мають трохи совісті, знайомити їх між собою і з українськими активістами. Інформацію про тих, які совісті не мають і використовують своє службове становище для аґітації за “русскій мір”, наповнення виборчих комісій представниками проросійських партій, орґанізації масової присутности на мітинґах Кернеса і компані — передавати найрадикальнішим активістам українського національно-визвольного руху.

Є хороша орґанізація, яка демонтувала багато пам’ятників та публікує інформацію про вчителів, які на своїй посаді ведуть антисуспільну діяльність. Зверніть увагу на рух “Світанок”.

І, головне, будемо старатися самовдосконалюватися і бути більш орґанізованими та етичними, ніж ватники.

Ігор Алексєєв, член Ради

ХОО ВТ “Просвіта”

Загрузка…