Пенсіонерка виграла суд проти держави

Сьогодні в «Kharkiv Today» відбулася прес-конференція на тему відшкодування коштів за знищене житло під час проведення антитерористичної операції.

Пенсіонерка виграла суд проти держави
фото insidernews

Приводом для обговорення стало ухвалення позивної заяви пенсіонерки міста Слов’янська про відшкодування матеріальних збитків, нанесених  її житлу в результаті артилерійського обстрілу. Як розповів Василь Полосенко, представник позивачки в суді, подія відбулася 6 червня 2014 року, під час проведення АТО.  В результаті чого виникла пожежа, яка повністю знищила квартиру пенсіонерки разом з майном. Жінка звернулася за допомогою до Української Гельсінської спілки з прав людини, представники якої порадили їй подати позов до суду. Проте, процес розгляду справи зайняв декілька років та пройшов не одну судову інстанцію. Не зважаючи на це, позовну заяву пенсіонерки не було задоволено. Головним аргументом суду було те, що на сьогодні в законодавстві відсутня норма права, яка повинна застосовуватися у такому випадку.

Не погоджуючись з таким рішенням, постраждала разом з юристами Чугуївської правозахисної групи та Української Гельсінської спілки з прав людини звернулася з позовом до апеляційного суду. Як результат, 11 жовтня 2017 року Апеляційний суд  Донецької області задовольнив скаргу пенсіонерки в повному обсязі та зобов’язав виплатити з державного бюджету компенсацію за знищену квартиру в розмірі 363 789,40 гривень.

За словами спікерів, ця справа є стратегічно важливою для України, оскільки створює прецедент для інших постраждалих. Проте подібні позови супроводжуються небажанням суду задовольняти скарги такого характеру. Причина спротиву — політичні мотиви, якими керується суд в ході розгляду справи. Оскільки після задоволення позову, процес подання заяв на відшкодування збитків за знищення житла під час проведення АТО, стане масовим. З цього положення, виходить й друга причина – економічна, яка полягає в тому, що державний бюджет не зможе компенсувати всю матеріальну шкоду, завдану населенню в результаті проведення АТО.

З іншого боку, в подібних судових справах існує проблема, яка просто не дозволяє подати позов – це збирання доказів. Як зазначає Роман Лихачев, заступник голови Чугуївської правозахисної групи, факт знищення житла в зоні АТО довести доволі нелегко, оскільки необхідно отримати акт по зруйнуванню помешкання та провести експертизу. З урахуванням того, що місцем розташування квартири чи будинку є прифронтова зона або зона обстрілу, здійснити такі заходи буде важко.

 

Загрузка…