Питна вода у Харкові – пити чи не пити?

фото InsiderNews

Про харківську воду з крану ходить чимало страшних легенд. Хімікати. Промислові викиди. Хвороботворні бактерії. Та насправді якість кранової води у нашому місті зовсім не така погана. Далеко не найкраща в Україні, але й не найгірша. І все ж, експерти застерігають – без крайньої необхідності воду з крана краще не пити. Про харківську воду та властивості цієї рідини розповідали на прес-конференції у «Харківському прес-клубі».

— У нас, для очищення води від мікроорганізмів, використовують хлорування. Але хлор розчіпляючи мікроорганізми утворює шкідливі сполуки, що призводять до захворювань крові та розвитку онкохвороб, — каже професор кафедри Гігієни, епідеміології та професійних хвороб ХМАПО Іван Кратенко.

Він наводить дані про те, що у Харківській області рівень онкозахворювань травної системи перевищує загальноукраїнський у 5,5 раз. Одна з причин – саме наша вода. Харків та область наповнюють свій водогін із Сіверського Дінця. Туди в свою чергу зливають воду російський Білгород та розташований поруч у Шебекіно хімічний завод. І нажаль, іншої можливості отримати воду наразі немає. Також він звернув увагу на небезпеку від харківських фонтанів.

— У воді містяться так звані легіонелли. Ці бактерії можуть бути шкідливими саме у водяному пилі, що розпиляють фонтани та викликають сильну пневмонію. Але якщо вони потрапляють у організм разом із питною водою, то проблем не буде, — запевняє вчений.

Насправді, як вдалось встановити користуючись інформацією із відкритих джерел, пан професор помиляється. Легіонелли викликають легіонельз, та у його клінічній формі так звану «понтіакську лихоманку». Це страшне захворювання схоже на запалення легенів, тобто пневмонію, і протікає спочатку майже так само, але має іншу механіку. У будь-якому випадку, це реальна проблема для Харкова, тому вчений звернувся до міського голови Геннадія Кернеса з проханням почати розробку системи очищення води від легіонелл. Мер обіцяв над цим подумати.

Є й більш радісні фактори. Наприклад, Харків – абсолютний лідер України серед впровадження альтернативного водопостачання. Вода з глибин, куди ще дісталося забруднення спричинене людиною, постачається у автомати, що стоять по усьому місту. І хоча ця вода коштує більш ніж гривню за літр, саме їй віддає перевагу 50% харків’ян використовуючи у якості питної води та води для приготування їжі. Щодо природних джерел у ярах, то найкраща за дослідженнями вода з джерела у Саржиному яру.

Інший спікер заходу — декан факультету інженерних мереж та екології міст, доцент кафедри Водопостачання, водовідведення та очищення вод ХНУМГ В’ячеслав Ткачов теж розповів декілька приголомшливих фактів про воду. Оскільки прес-конференція проходила 18-го січня, напередодні Водохрещі, мова не могла не зайти про властивості водохресної води.

— У цей день із космосу надходить особливе випромінювання, подібне я читав і у Інтернеті. Можливо воно магнітної, а можливо нейтронної природи. Тому у цей день вода не лише знезаражується, але й має особливі корисні властивості. Я експериментував у себе в дома. У одній банці була звичайна вода, а у іншій набрана під час Водохрещі. Так от: вода у першій банці зацвіла, а у іншій ні, — запевняє доцент.

Подібний феномен і дійсно підтверджують чимало людей. Та навряд чи справа тут у випромінювані. Цікава і теорія про те, що збільшення нейтронного та електромагнітного (магнітного не існує) випромінювання може впливати на якість питної води. У науці превалює думка, що ці види випромінювання, у великих дозах, навпаки небезпечні для здоров’я.

Також В’ячеслав Ткачов запропонував оригінальний метод очищення води. Перед  тим, як випити склянку води – збовтайте її ложкою. На його думку після цього вода стане чистішою.

Найбільшу проблему спікери прес-конференції вбачають у застарілому фільтрувальному обладнанні. Вони зазначають, що на сьогодні в Україні немає фінансових можливостей замінити хлорування на цей метод очищення. І в нас подібних технологій зараз немає. Насправді одна така фільтрувальна станція є. Вона працює у Києві і постачає воду лише у три райони міста. Та до того, щоб запровадити цю технологію по всій країні ще дуже далеко. 

Загрузка…