Прем’єр та голова ХОДА відвідали НДІ протезування в Харкові

Щороку на базі цієї наукової установи допомогу отримують близько 2100 людей з інвалідністю, велика кількість із них – учасники АТО й ООС.

Під час робочої поїздки на Харківщину Прем’єр-міністр України разом із головою ХОДА ознайомився з роботою Українського науково-дослідного інституту протезування, протезобудування та відновлення працездатності. Це єдина в Україні установа, що надає широкий спектр послуг людям з інвалідністю.

— Питання забезпечення наших людей усіма засобами протезування є дуже актуальним. Насправді, в нас є дуже серйозна наукова база, але не було необхідного обладнання для того, щоб давати найкращі вироби для тих, хто цього потребує, — відзначив Володимир Гройсман. — Я був тут 2 роки назад, ми визначили, які є проблеми, яке потрібне обладнання. І зараз можна констатувати той факт, що минулого року ми виділили 60 млн, а цього року – ще 70 млн на придбання обладнання. У людей з інвалідністю є потреби, і ми маємо ці потреби задовольняти.

Голова ХОДА Юлія Світлична відзначила, що в питанні підтримки УкрНДІпротезування між керівництвом області та Урядом є повне порозуміння та співпраця.

— Особливу увагу на Харківщині ми приділяємо розвитку гуманітарної сфери. Освіта, наука та медицина — той конгломерат, який здатний перетворювати світ. В УкрНДІпротезування наука поєднується з медициною, і це поєднання є дуже ефективним, — сказала Юлія Світлична. — Пишаємося тим, що саме Харківщина стала головним центром в Україні, де надають кваліфіковану допомогу, проводять реабілітацію та і в прямому, і в переносному сенсі ставлять на ноги ветеранів АТО та ООС. Зі свого боку, робимо все від нас залежне, щоб підтримувати розвиток цієї наукової установи. Залучаємо до співпраці з харківським НДІ спеціалістів з Ізраїлю, які мають унікальний досвід роботи саме з пацієнтами, які мають складні ампутації. Знаходимося на постійному зв’язку з установою та оперативно реагуємо на потреби, що виникають.

Зараз у клініці НДІ проходять протезування та реабілітацію 115 пацієнтів. За останні 5 років співробітники інституту виконали близько 60 наукових досліджень, у результаті розробили більше 30 гармонізованих з європейськими стандартів та близько 70 нових конструкцій протезно-ортопедичних виробів та комплектувальних до них. Крім того, науковці розробили 30 нових реабілітаційних методик для відновлення рухових функцій, у тому числі комплексних реабілітаційних програм для учасників АТО та ООС з патологією опорно-рухового апарату, що виникла внаслідок вогнепальних поранень. Також на базі інституту вперше в Україні сконструювали спеціальний тренажер, в якому можливо часткове відновлення руху для дітей з ДЦП (по типу Wolker). Спеціалісти УкрНДІпротезування також проводять підготовку для фахівців інших підприємств з різних регіонів України. За останні 5 років тут пройшли навчання близько 400 фахівців.

Загрузка…