Президентські перегони на Харківщині — Бойко лідер, а «гречка» безсмертна

фото інтернет

До президентських виборів 2019 залишилось трохи більше трьох місяців, тому соціологи працюють непокладаючи рук. Авторитетна соціологічна група «Рейтинг», у рамках проекту«Портрети Регіонів», надала данні дослідження рейтингу кандидатів на пост голови держави на Харківщині. Всього було опитано 1600 респондентів. То за кого б голосували слобожани, якби вибори проходили сьогодні.

Лідером президентських перегонів у нашій області є Юрій Бойко. За нього свої голоси віддали б 19,8% відсотків жителів Харківської області. Юлія Тимошенко та Володимир Зеленський мають по 15,5% підтримки. Також відносно немалою підтримкою користуються Євген Мураєв (11,5%) та діючий президент Петро Порошенко. Знайшлося на Слобожанщині й місце для 4,5% електорату «радикала» Олега Ляшка. Усі інші кандидати не мають й 4% підтримки.

Окремо слід виділити рейтинг Володимира Рабіновича – 6,5%. Та вже під час проведення дослідження (16 листопада — 4 грудня 2018 року) він відмовився від участі у Президентських виборах 2019 року.  

— Це може внести зміни у електоральний розклад не лише на Харківщині, але й в усій Україні. Так само, як і вихід Юрія Бойка з лав партії «Опозиційний блок». В першу чергу, ці події можуть змінити розстановку сил на «біло-блактиному» полі колишніх проросійських «регіоналів», — коментує данні керівник «Рейтингу» Олексій Антипович.

Не менш цікавий рейтинг «віри в кандидата». З усіх опитуваних 19,5% вірять у перемогу Юлії Тимошенко. Показово, що віра в «Леді Ю» зросла на Харківщині за останній рік аж вп’ятеро. Вдвічі зросла віра і в те, що після виборів Президентом залишиться Петро Порошенко (з 7% у 2017-му до 14,1% у 2018 році). Не дивлячись на потужний рівень підтримки, тільки 4,8% слобожан вірять в перемогу Юрія Бойка, ще менше сподівань на перемогу комедіанта Володимира Зеленського – 4,3%. Усі інші кандидати не набрали й жалюгідні 3% «віри».

Не дивлячись наміцний рейтинг та непоганий «рейтинг віри», анти рейтинг виборців очолює Петро Порошенко. За нього ні за яких обставин не голосуватиме 61% виборців нашої області.

Що ж до партійних симпатій, то на Харківщині традиційно лідирує «Оппоблок». 16,4% виборців проголосували б за «спадок регіоналів». Їх побратими за електоральним полем партія Мураєва«Наші» має 10,9% підтримки, «Батьківщина» — 14,3%, БПП «Солідарність» — 9%, «Зажиття» — 8,7%, Радикальна партія – 4%.

Очікувано отримала підтримку й партія «Відродження» — 8,3%. Подібного рейтингу вона немає в жодному іншому регіоні України. «Виною» цьому успіху – мер Харкова Геннадій Кернес, з яким і пов’язують цю політичну силу. Також у рейтингу відзначилась поки що неіснуюча партія «Слуга народу». Гіпотетична політсила отримала 12,6% підтримки наших виборців. Та, як підкреслив Олексій Антипович, в даному випадку люди «голосують скоріше за персонажа однойменного серіалу ніж за партію».

Цікаві й данні про ставлення до можливості фальсифікації на майбутніх виборах президента. Проте, що їх буде сфальсифіковано на всеукраїнському рівні говорять 53% жителів області. Трохи менше ця пересторога на місцевому рівні – 48% по області та 43% у конкретному місті чи селі.

Та найсумніші данні про ставлення виборців до підкупу на виборах. 25% опитуваних ставляться до цього явища позитивно і майже стільки ж — 26% ставляться до нього нейтрально. І лише 46% однозначно засуджують підкуп. Ну що тут скажеш: «гречка» безсмертна!

Загрузка…