SaveФОП: перші результати введення обов’язкових касових апаратів

фото: Харківський прес-клуб

З першого січня 2022 року ФОПівцям обов’язково потрібно використовувати касовий апарат.

За словами Ірини Сагайдак, заступниці начальника ГУ ДПС у Харківській області, розрахункова операція — це приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, чеків тощо за місцем реалізації товарів, послуг, видання готівкових коштів при повертанні товару.

— Якщо порівнювати статистику щодо РРО, то станом на 1 січня 2021 року було зареєстровано тільки 372 ПРРО і суб’єктів господарювання — 254. А ось вже 17 січня 2022 року програмних реєстраторів вже зареєстровано 11 388 та 8 582 суб’єктів господарювання. По Харківській області зараз є понад 18 тис. РРО, суб’єктів господарювання — 6 500 тис., — розповіла Ірина Сагайдак.

Ірина Сагайдак заявляє, що Державна податкова служба стежить за кількістю працівників. Якщо, наприклад, зареєстровано два касових апарати, то, за словами спікерки, одна людина не може їх обслуговувати, а це означає, що працює вже дві особи.

Через нововведення збільшився попит на замовлення класичних касових апаратів.

— Сервісні центри не встигають приймати замовлення на створення реєстратора розрахункових операцій. Альтернативним варіантом у цій ситуації є програмний реєстратор. ПРРО можна безплатно отримати у податковій службі або скористатися послугами приватних компаній, але це буде коштувати грошей, — заявив Сергій Біланчук — начальник управління електронних сервісів ГУ ДПС у Харківській області.

Але варто зазначити, що програмні РРО залежать від інтернет-з’єднання. У разі перебоїв, такий касовий апарат працювати не буде.

З першого січня всі категорії, незалежно від кількості доходів, повинні використовувати РРО. Виключенням є підприємці, які надають побутові послуги населенню.

— Бабусь на ринках не фіскалізуємо, це перша група, яка може здійснювати на ринках торгівлю або надавати побутові послуги, визначені податковим кодексом. Ремонт взуття, ювелірних виробів тощо. Ці категорії не повинні застосовувати касовий апарат, — заявив Віталій Білоус, головний державний інспектор.

Стосовно базарів, за словами експертів, торговельний майданчик повинен мати статус ринку, тому платники податків повинні дізнатися в орендарів чи зареєстрований їхній майданчик належним чином

Виключенням також є підприємці, які ведуть діяльність у селі. Їм поки дозволено вести бізнес без застосування РРО та ПРРО. За словами Ірини Сагайдак, кожна селищна рада буде індивідуально вирішувати чи вводити на їхню територію обов’язкові РРО. Тому підприємці повинні співпрацювати з владними структурами.

Представники ДПС Харківської області зазначили, що перевірки підприємців розпочнуться з першого квітня після зняття мораторію через карантин. Якщо підприємця “спіймають на гарячому”, то на нього чекають штрафні санкції.

— Якщо до 1 січня 2022 року штрафи за перше порушення були 10% від суми непробитої покупки, то тепер штраф сягає 100%. За повторне порушення — 150%, — додав Віталій Білоус, головний державний інспектор.

Попри такі високі показники за думкою спікерів, ФОПівці з усієї України планують вийти 25 січня на мітинг у Києві.

Загрузка…