Що приховують е-декларації харківських чиновників?

фото інтернет

Харківський антикорупційний центр проаналізував електронні декларації харківських чиновників. Як результат, активісти виявили ряд порушень антикорупційного законодавства. За словами юриста ГО «Харківський антикорупційний центр» Володимира Рисенка, на сьогодні до Національного агентства з питань запобігання корупції  подано близько 50 заяв про порушення е-декларування. Близько 30 таких звернень НАЗК визнав обґрунтованими та оголосив про початок повної перевірки суб’єктів декларування.

До числа тих, чиї звіти були проаналізовані, потрапили депутати міської ради, судді, керівники харківських комунальних підприємств.

-Якщо говорити про конкретні правопорушення, то їх краще аналізувати в комплексі. Тобто ми беремо систему «ProZorro», дивимось закупки конкретного підприємства та декларацію його керівника, — пояснив В.Рисенко. — Наприклад, КП «Комплекс з вивезення побутових відходів», яке очолює депутат міськради Фазіль Аббасов заключив 6 угод з ТОВ «Платформа 19» на суму 100 тисяч. Син Фазіля Аббасова отримує в цій же фірмі зарплатню, що вказано в його декларації. Тобто Аббасов дає замовлення фірмі, а ця фірма платить зарплатню його сину.

Такі випадки, коли за допомогою аналізу е-декларацій чиновників, можна виявити конфлікт інтересів, не поодинокі. Окрім цього, розповсюдженими є порушення, коли декларант не подає звіт про зміну свого майнового стану.

-Депутат Харківської міської ради від партії «Відродження» А.Навроцький купує квартиру площею 149 квадратних метрів. Ми пишемо до НАЗК, що в нього недостатньо збережень на придбання цієї квартири (2,9 млн). Крім того, він взагалі не повідомив про суттєві зміни, — розповів юрист.

За словами Рисенка, НАКЗ в таких випадках реагує лише на недотримання строків та відправляє документи до суду. Суд, в свою чергу, накладає на декларанта один лише штраф в розмірі 1600 грн. Що й відбулося у випадку з депутатом Навроцьким.

Найчастіше на звернення про порушення е-декларування НАЗК майже не реагує. Це пов’язано з так званими «нульовими е-деклараціями», коли особа пояснює всі свої надмірні витрати тим, що в неї є збереження від доходів, які вона вказала в декларації за минулий рік. Як зазначив Рисенко, аби зробити діяльність НАЗК більш ефективною, необхідне його перезавантаження. По-перше, потрібно оновити склад НАЗКу. По-друге,  внести деякі зміни в законодавство та автоматизувати процес перевірки декларацій – це дозволить аналізувати звіти чиновників за попередні роки.

Загрузка…