Смерть та домовини під Богодухівською РДА

На Харківщині жителі навколишніх сіл влаштували пікет-перфоманс під будівлею районної адміністрації. Не в силі терпіти насильне потискування проекту з буріння пошукових свердловин на газ «сланцевих товщ», Павлівська громада вирішила особисто звернутися до голови Богодухівської РДА і захистити свої права.

Тривалий час у Богодухівському районі відбувається протистояння між місцевою громадою та наближеною до Авакова, за інформацією від Nashigroshi.org, ТОВ «Харківенергопром», яка збирається поряд із с. Кручик та Миролюбівкою спорудити газову свердловину. За законом, перш ніж приступити до виконання запланованого, фірма має звернутися до місцевої громади за згодою у проведенні вищенаведених робіт. Селяни неодноразово майже одноголосно виступали проти спорудження пошукової свердловини, оскільки, за їхнім переконанням та з урахуванням досвіду сусідніх сіл, це може призвести до безповоротних наслідків з водним питанням та забруднення навколишнього довкілля в селі. Кожні слухання, які 5 разів ініціювала фірма, Павлівська громада висловлювала категоричну позицію стосовно цього питання, з кожним новим слуханням незадоволених ставало все більше. Приїжджали різні юристи та експерти, котрі запевняли мешканців, що проект є експериментальний і у випадку, якщо газу в свердловинах не виявиться, то видобутку не буде. Однак ніхто не сказав, якими будуть наслідки від спорудження навіть таких пошукових свердловин.

Під стіни Богодухівської районної держадміністрації селян привело розпорядження № 389, підписане В. А. Шаровим, в якому ТОВ «Харківенергопром» отримали право на розробку робочого проекту рекультивації землі. Саме тому представники Павлівської громади влаштували пікет-перфоманс, який звернув на себе чималу увагу серед місцевого населення. Чоловік, переодягнений в костюм Смерті з табличкою на грудях «Я і Шара кльова пара» стояв поряд із  саморобною вишкою, біля якої були розташовані картонні домовини. Все разом символізувало майбутні ймовірні наслідки від діяльності, яку хоче розвернути «Харківенергопром».

Підтримати Павлівську громаду приїздили не лише жителі с. Кручик та Миролюбівка, а також місцеві мешканці, представники Харківського «Правого Сектора», екологічна організація «Печеніги», небайдужі журналісти та активісти.

Під час заходу тривав збір підписів резолюції з вимогами стосовно цього питання, усі бажаючі мали змогу виступити, однак найбільше присутня громадськість чекала на те, щоб до них з кабінету спустився Володимир Шаров. До людей вийшов лише представник РДА з пропозицією від свого керівника організувати ініціативну групу з 5 осіб і піднятися до них на перемовини. Присутніх не задовільнила така пропозиція, а тому до кабінету Володимира Анатолійовича піднялися всі охочі, щоб передати документ з підписами та озвучити свою позицію.

Доволі неочікуваною виявилася присутність в кабінеті голови РДА активіста з м. Харків, Сергія Бистрова, котрий колись мав стосунок до «Правого Сектора», а зараз зайняв місце за столом поряд з газовиками, селищними головами та головою Богодухівської РДА.

В ході активних обговорень Володимир Шаров підписав резолюцію від представників Павлівської громади і пообіцяв вивчити це питання для прийняття подальших рішень.

НВР «Правий Сектор» Харківщина на своїх сторінках в соцмережах попередили, що якщо ТОВ «Харківенергопром» не припинить тиснути на громаду, наступний пікет буде вже під Харківською ОДА.

Загрузка…