Світлична відвідала наукову установу НАН України в Харкові

фото інтернет

Голова ХОДА Юлія Світлична ознайомилася з роботою Інституту радіофізики та електроніки ім. О.Я. Усикова НАН України (ІРЕ), поспілкувалася з колективом та вручила науковцям відзнаки облдержадміністрації. Вона відзначила, що інститут визначає рівень національних наукових здобутків. А видатні науковці активно беруть участь у проектах та міжнародних програмах разом з НАТО, європейськими країнами та країнами Азії.

Під час спілкування з колективом Інституту радіофізики та електроніки ім. О.Я. Усикова НАН України (ІРЕ) керівник області відзначила наукові досягнення та важливі роботи науковців та запевнила співробітників установи в підтримці її подальшого розвитку з боку обласної влади.

— Звісно, ми будемо підтримувати колектив щодо набуття більшого обсягу національних замовлень, — сказала Юлія Світлична. — Розуміємо ті складності та проблеми, з якими стикається сьогодні наукове коло, знаємо про них, але на регіональному рівні також намагаємося зробити все, щоб стимулювати як наукову молодь, так і тих учених, які вже відбулися. Впроваджуємо обласні стипендії, які з минулого року збільшилися в 2,5 раза. Проводимо конкурси, в яких, у тому числі беруть участь і ваші співробітники — й дуже впевнено виграють. Такі роботи обов’язково повинні бути гідно оцінені. Адже наука рухає прогрес, розвиває державу, дивиться в майбутнє та періодично відкриває його завісу.

Юлія Світлична, відзначаючи здобутки науковців, вручила відзнаки обласної державної адміністрації, а також передала державну нагороду – Орден княгині Ольги III ступеня — старшому науковому співробітнику, завідувачу відділу біологічної фізики інституту Ганні Шестопаловій.

До складу Інституту радіофізики та електроніки ім. О.Я. Усикова НАН України входять 22 відділи. У кожного – свій напрямок роботи. Спектр досліджень ІРЕ широкий: від вивчення фундаментальних проблем радіофізики та електроніки до втілення отриманих результатів в унікальні прилади та випуск їх малими серіями. Зокрема, тут розроблено та створено серію електровакуумних приладів, багато з яких упроваджені в серійне виробництво та застосовуються в різноманітних радіосистемах. Науковці ІРЕ розробили відомий у всьому світі радіотелескоп УТР-2, який працює в Радіоастрономічному інституті НАН України та входить до переліку об’єктів Національного надбання. У самому ІРЕ також є об’єкт Національного надбання — Кріомагнітний радіоспектроскопічний комплекс міліметрового діапазону довжини хвиль. У харківському інституті започатковано розвиток нового наукового напрямку — квазіоптичної радіометрії. В останні роки найважливішими науковими досягненнями є розвиток нових методів радіолокації та дистанційного зондування та створення на їх основі радіолокаційних систем.

Загрузка…