У Харкові «Мазепу» Чайковського заспівають українською

Унікальна опера П. І. Чайковського, за режисури Армена Колаяна, має стати незабутнім перформенсом

У Харкові "Мазепу" Чайковського заспівають українською
фото insidernews

На честь 330-річча призначення Івана Мазепи на гетьманство покажуть унікальну оперу. Понад 150 історичних костюмів, спеціальний екран, фантасмагоричні декорації, унікальний український текст та неперевершена музика П. I. Чайковського — у ХНАТОБі ім. М.В. Лисенка обіцяють незабутнє видовище. Прем’єра відбудеться 1 липня.

Український переклад опери П. І. Чайковського “Мазепа” було надано представниками діаспори з Північної Америки. Сам твір у музичному плані — змін майже не зазнав. Проте, вирізали третій акт — замість нього режисер, Армен Колаян, вирішив поставити три крапки. Опера матиме чіткий політичний підтекст. Іван Мазепа не лише прикрашає своїм благородним обличчям десятигривневу купюру, він — один з тих, хто закладав підґрунтя Української держави. Традиційна ненависть московських істориків до нього цілком зрозуміла. Тим більше зараз. На цьому зійшлись всі учасники прес-конференції у медіа-центрі SQ.

— Ми хочемо створити мистецький перформенс. Але, разом із цим, “Мазепа” має й політичне значення. Ми намагаємось максимально відповідати історичній правді. Це торкається не лише перекладу чи сюжету. Наш художник по костюмах — Ілля Паньок (відомий харківський художник — примітка ред.). Він дуже відповідально та скрупульозно підійшов до справи — кожен костюм буде, наче витвір мистецтва, — запевняє начальник управління культури та туризму в Харківській області, Олег Яцина.

Інша особливість опери — декорації. Будівельні ліси будуть символізувати побудову України.

Не дивлячись на те, що музичне наповнення залишиться недоторканим, режисер вирішив додати на початку та в кінці вистави виконання народної пісні “Чорна рілля ізорана”. Свого часу вона була віддана “анафемі” в СРСР, так само, як і образ Гетьмана Мазепи.

Творці опери хочуть зруйнувати своїм твором два міфи, які зараз переслідують багатьох українців. Перший, що українська опера виключно “шароварне” явище. Другий — зруйнувати негативний образ Івана Мазепи, навіяний царською, а, пізніше, радянською пропагандою.

Окрім прем’єри у ХНАТОБі ім. М.В. Лисенка, оперу покажуть 22 липня просто неба на відкритті пам’ятника Івану Мазепі в смт Коломак (Харківська обл.).

 

Загрузка…