У Харкові з’явилася російська діаспора

фото InsiderNews

Чимало етнічних росіян наших співгромадян воює на боці України у російсько-українській війні. Для когось це парадокс, для «старонніков руського міра» — це гостра й розпечена кочерга, що болюче входить в їх ідеологічний тил. Але для нормального українця, це вже давно звична справа, що взагалі не викликає жодного подиву. Що дивного у тому, що громадянин України захищає її від зовнішньої агресії. Що дивного у тому, що він засуджує напад на свою Батьківщину? Ненормально, коли відбувається навпаки. Про це чудово знає харків’янин Олексій Антипов – у 2015 році боєць батальйону «Донбас», а зараз громадський діяч. Нещодавно він став одним з засновників російської діаспори в Україні.

— У 2015 році у полон під Іловайськом мене взяли російські регулярні війська… Тому я розумію, проти кого ми воюємо, — говорить Олексій під час прес-конференції у меді-центрі StatusQuo.

Він вважає себе одним з етнічних росіян в Україні і запевняє: більшість із них в жодному разі не підтримують російську агресію. Більш того, серед  його побратимів з «Донбасу» біля 80% були якщо не етнічними росіянами, то принаймні російськомовними.

Створена 1 листопада російська діаспора ще не проводить акцій чи якихось заходів. Та й лише сьогодні заявила про себе на загал. Основна мета організації – протистояти кремлівській пропаганді та історіям про «ущімлєнія прав русскоязичного населенія».

— З Росії сюди вливаються величезні кошти на дестабілізацію. А для тих, хто тут ці гроші приймає це просто бізнес. У більшості з цих функціонерів не має ідеології, вони просто освоюють кремлівські гроші, — переконує інший учасник прес-конференції Сергій Півень.

Він наполягає, що у 2104 році у Харкові більшість з людей, що стали на бік коллаборантів під триколорами, ввели в оману. Також він вважає, що однією із задач діаспори буде робота з громадянами РФ, що знаходяться у опозиції до путінського режиму та простять політичного притулку в Україні.

За словами спікерів прес-конференції , не дивлячись на те, що про діаспору тільки-но повідомили на широкий загал, на сьогодні до неї вступили 350 харків’ян. Інтерес до організації виявили у Запоріжжі та Дніпрі. Члени діаспори одразу дали зрозуміти: вони громадяни України. А будь які антиукраїнські виступи чи такі ж ініціативи окремих політичних сил вони закликають негайно карати відповідно чинного українського законодавства. Це торкається будь яких посягань на територіальну цілісність України, зміни статусу державної мови чи невизнання російської агресії.

— Десять років тому, я переїхала до України (і отримала громадянство) з Росії. Звісно, будь які утиски російськомовних в нашій країні – нісенітниця. Більш того, я підтримую українізацію і вільно розмовляю українською мовою, — заявила громадський діяч Ольга Білецька.

У майбутньому засновники діаспори обіцяють проводити цікаві інформативні акції. І навіть якщо вони будуть виключно культурні на них не буде жодної державної символіки РФ. Олексій Антипов навіть заявив, що хоче ініціювати законопроект про її повну заборону на території України.

Загрузка…