В Харкові пацієнтів мордували та лікували молитвами

Співробітники Служби безпеки України спільно з Нацполіцією під процесуальним керівництвом прокуратури припинили діяльність мережі псевдореабілітаційних центрів, в яких примусово утримувалися пацієнти.

фото прес-центр СБУ

Як повідомили у прес-центрі управління СБУ в Харківській області, протиправний бізнес організували проповідники однієї з протестантських релігійних організацій харизматичного напряму, які обманом заманювали до «клінік» нарко- та алкозалежних громадян ті обіцяли хворим або їхнім родичам повноцінне лікування та всебічну психологічну допомогу.

Правоохоронці встановили, що центри не мали штату лікарів та жодних дозвільних документів в сфері охорони здоров’я, а після отримання передоплати за «лікування» організатори розміщували пацієнтів в орендованих великих приватних будинках, де у кімнатах площею 9-10 м2 в антисанітарних умовах примусово утримувалися по вісім хворих, вікна приміщень були облаштовані решітками. Допомогали лише молитвами та сумнівними релігійними обрядами.

Співробітники СБУ задокументували, що в реальності псевдореабілітаційні центри взагалі не надавали медикаментозного лікування. Серед пацієнтів були люди з тяжкими захворюваннями, зокрема з гепатитом, туберкульозом, ВІЛ. В пацієнтів відбирали мобільні пристрої, поодинокі дзвінки родичам дозволялися виключно у присутності інструкторів «центру», а вихід за межі будинку був суворо заборонений.

Оперативники спецслужби встановили, що вартість «лікування» у центрі визначалася організаторами залежно від платоспроможності родичів і становила від трьох до восьми тисяч гривень на місяць. Під час спецоперації правоохоронці припинили незаконну діяльність п’ятьох псевдореабілітаційних центрів, в яких утримувалося майже двісті тридцять людей з різного роду залежністю.

Досудове розслідування проводиться за ст. 146 та ст. 126 Кримінального кодексу України. Тривають невідкладні слідчо-оперативні дії.

Загрузка…