В Харкові ріелтори-шахраї продовжують дурити наївних людей

фото InsiderNews

Два офіси та схема, яка безвідмовно працює в рамках діючого законодавства. В самому центрі Харкова вже понад 4 роки працюють горе-ріелтори. Важко уявити, скільки «клієнтів» скористалися послугою, що передбачає добровільну відмову від своїх грошей.

Сумська, 24 та Дарвіна, 21: не всі знають,що за цими адресами «працюють» псевдо-ріелторські агентства. Точніше одна ФОП, що сумлінно трудилася впродовж двох місяців: з травня до липня 2018 року. Засновницею є Ганна Володимирівна Карнута, що проживає в селищі Первомайськ. За даними компанії YouControl, 4 липня особа офіційно припинила свою підприємницьку діяльність. Однак ФОП Ганна Карнута в обличчі трьох постійний працівниць не стали «морочитися» з відкриттям нового приватного підприємства, а продовжили використовувати недійсну печатку. Останній договір, котрий нам вдалося знайти, з її печаткою було укладено 25 липня 2018 року. За цим фактом прослідковується склад злочину, який правоохоронці могли б розцінити як шахрайство.

Основна цільова аудиторія подібних ФОП – іногородні студенти та переселенці з Луганської та Донецької областей. Бажаючи винайняти квартиру в Харкові, люди знаходять на різноманітних тематичних сайтах вигідні пропозиції оренди від ріелторів-шахраїв. У телефонній розмові потенційного клієнта запрошують в офіс за однією з вищевказаних адрес. Дівчина, котра видає себе за ріелтора, розповідає про умови проживання в квартирі, якою цікавиться клієнт. Аби поїхати безпосередньо на місце та роздивитися квартиру, клієнт повинен нібито сплатити подвійну вартість найму конкретного житла. Вартість послуги зазначається в договорі. При цьому договір між клієнтом та ФОП базується на наданні інформаційної послуги. Ця послуга орієнтовна лише на надання певної інформації «в стінах офісу». Після отримання грошей від клієнта, співробітниця агентства дає два недійсних номери телефону «господаря» житла — на цьому угода завершена. За умовами письмової домовленості, агентство виконало свої зобов’язання, а клієнт своїм підписом добровільно на це погодився. Обурення закінчується викликом «охоронців», які жодними документами не підтверджують свою належність до певної охоронної компанії.

Як розповідають працівники магазинів, розташованих поряд з офісом Карнути, поліцейські приїздять за цими адресами 1-3 рази на день з повним розумінням ситуації. Проте кожного разу охоронці закону повністю ігнорують доказову базу злочину. Це може свідчити про некомпетентність окремих співробітників поліції або умисне та прибуткове замовчування ситуації силовими структурами.

За даними експертів, середня вартість місячної оренди однокімнатної квартири у Харкові становить 4,330 грн. Якщо сплачувати подвійну вартість найму – 8,660 грн – двом клієнтам за день, то лише за місяць (22 робочі дні) ріелтори-ошуканці отримують 363,720 грн «прибутку».

Загрузка…