В Защиту И.О. замолвите слово

Руководители 54-х IT компаний Харькова, Украины, Европы составили открытое письмо на имя Министра образования Украины Л.М. Гриневич.

фото интернет

В защиту несправедливо и незаконно отстраненного от выборов ректора ХНУРЭ и.о. ректора Эдуарда Рубина, руководители компаний обратились в МОУ и администрацию президента Украины. В своем письме авторы чрезвычайно озабочены ситуацией создавшейся вокруг выборов ректора в одном из ведущих технических ВУЗов страны. Особое опасение вызывает возможный возврат к старой системе управления ХНУРЭ, возврат коррупционных схем в работе ВУЗа. Да что там пересказывать текст, вот он полностью без купюр и сокращений.

 

 

Міністру освіти та науки України Гриневич Л.М
Копия: заступнику глави Адміністрації Президента України з питань проведення адміністративних,
соціальних та економічних реформ Шимкiв Д.А.

 

Шановна Ліліє Михайлівно!

Рішення Міністерства освіти і науки про недопущення в.о. керівника Харківського національного університету радіоелектроніки (ХНУРЕ) Едуарда Рубіна до виборів на посаду ректора збентежило нас, керівників провідних ІТ компаній України з представництвами у місті Харкові.

Призначення Едуарда Рубіна виконуючим обов’язки керівника ХНУРЕ було сприйняте ІТ спільнотою як значуще рішення, що демонструє волю Міністерства освіти і науки до реформ в системі вищої школи.

Ми впевнені, що саме такий вправний керівник з ІТ галузі, директор успішної ІТ компанії, амбіційний, з колосальним досвідом роботи в бізнесі, широкими зв’язками за кордоном та відмінною репутацією, може вивести цей базовий для національної ІТ індустрії виш на якісно новий рівень.

З перших днів керівництва, Едуард Рубін поставив собі на меті вкрай високу планку – зробити ХНУРЕ найкращим технічним вишом України, і дуже швидко почав доводити, що це не просто слова. Лише за 9 місяців роботи під його керівництвом ХНУРЕ зробив неймовірний ривок вгору в основних рейтингах. У світовому рейтингу Webometrics, який складає іспанська дослідницька група Laboratorio de Internet, ХНУРЕ зріс із 152-го місця до 14-те; в University Web Ranking – із 36-го до 27-го по Україні, а також із 5-го до 2-го місця серед харківських вишів; в консолідованому рейтингу національних вишів перейшов з 46-го на 13-те місце. У рейтингу прозорості вузів CEDOS – з 8-го на 2-е по Харкову та з 52-го на 15-е по Україні.

Фінансовий показник за перше півріччя, опублікований на сайті ВНЗ, на 10 млн гривень перевищив очікування: профіцит в 5 млн гривень, замість прогнозованого дефіциту у ті самі 5 млн грн.

У ХНУРЕ йде масштабний наступ на корупцію, перекриті основні схеми розкрадання бюджетних коштів, які були виявлені позаплановою аудиторською перевіркою та опубліковані в офіційному звіті http://nure.ua/wp-content/uploads/Акт-аудит1.pdf. З керівних посад звільнені люди, які були визнані аудиторською комісією відповідальними за корупційні дії. Вперше за багато років була проведена блискуча вступна кампанія: заповнені всі бюджетні місця, вдвічі зросла кількість контрактників, прийом іноземних студентів продовжується та, як очікується, збільшиться майже в 10 разів.

Були розпочаті структурні реформи, спрямовані на розвиток фінансової автономії факультетів та кафедр, заохочення найталановитіших вчених та студентів. Майже щотижня ми чуємо про нові міжнародні контракти та угоди. До університету їдуть американські та європейські консультанти, які допомагатимуть розвитку дуальної освіти та оптимізації системи управління.

Перелік цих перемог можна продовжувати ще довго. Але ж ми всі чудово знаємо через який супротив все це досягається. Подібні реформи зустрічають протидію тих, кому вигідно збереження попереднього положення речей заради збереження та збільшення статків, отриманих корупційним шляхом. МОН зробило серйозний та правильний крок, призначивши Рубіна керівником цього ВНЗ, одного з провідних вишів країни. Та наразі ситуація виглядає таким чином, що звільнені Рубіним корупціонери всіма силами намагаються прибрати його з передвиборчої боротьби. Такі рішення руйнують саму віру в зміни, які підтримуються більшістю українців. Зверніть увагу на сотні розчарованих постів у соціальних мережах, Ви зрозумієте, що це зовсім не перебільшення. Ми, як бізнесмени та замовники великої кількості спеціалістів з технічних вишів, у тому числі з ХНУРЕ, хотіли б щоб вишем керувала людина, здатна до реформ, яка не приймає корупцію, задля того, аби наситити ринок праці ІТ індустрії. А бізнес, в свою чергу, продовжить залучення великих проектів, іноземних та національних замовників. В ІТ галузі наразі працює близько 100 тисяч програмістів і потреба в кваліфікованих спеціалістах складає щонайменше приблизно 15-20 тисяч чоловік.

Справа в тому, що ХНУРЕ став символом реформи вищої освіти для всього Харкова. На цей досвід дивляться, хто із острахом, хто з надією. Адже якщо Едуард Рубін зможе збудувати сучасний університет, то хвиля реформ неминуче прокотиться по всім вишам.

Шановна Ліліє Михайлівно, ми дуже просимо Вас відновити довіру до реформ в системі освіти, яка похитнулася внаслідок цих подій. Майбутнє цього вишу і всієї вищої ІТ освіти у Ваших руках.

Наскільки нам відомо, Едуард Рубін вже подав судовий позов, аби підтвердити свій педагогічний стаж. Вочевидь, до завершення розгляду справи та оголошення рішення суду будь-які вибори ректора будуть неможливі. Що означає загрозу зриву вже четвертих поспіль виборів керівника ХНУРЕ.

Ми розуміємо, що дуже важливо, в межах поточних змін та реформ, діяти відповідно до законодавства. Саме тому ми просимо Вас знайти можливість, відповідно до законодавства, провести чесні вибори на посаду ректора ХНУРЕ за участю успішного менеджера і талановитого керівника, Рубіна Едуарда Юхимовича. Можливо, шляхом відстрочення виборів ректора на час проведення судового розслідування, або за рахунок перенесення дати цих виборів, що не забороняється законом, аби дати можливість провести реформи в університеті, довести всі внутрішні процеси до відповідності закону, а вже після цього призначити вибори.

Ми впевнені, що під керівництвом Едуарда Рубіна ХНУРЕ стане гордістю української вищої школи. Ми не маємо жодного сумніву, що це буде одним з найуспішніших прикладів, досвід якого в подальшому можна буде швидко розповсюдити на інші ВНЗ. Ми, як керівники ІТ компаній, вкладаємо дуже багато в ІТ освіту в Україні: допомагаємо технікою, викладачами з числа експертів, проводимо семінари та курси. Спільними зусиллями ми зможемо реформувати систему. Ми всі потребуємо оновленої України із найновітнішою системою освіти.

Цим листом ми підтверджуємо, що в разі необхідності ми продовжимо боротися за ХНУРЕ, як сучасний університет міжнародного рівня та готові докласти всі зусилля до його становлення та розвитку в цій якості.

З повагою та надією,

Agilites, Дмитро Замура, Директор

Aimprosoft LTD, Іванов Максим, Chief Executive Officer

Akvelon, Игорь Макаровский, Директор

AltexSoft, Олександр Медовой, Chief Executive Officer

App2World, Сергей Нестерчук, Директор

AppAve, Алексей Кустов, Директор

Argest, Сергій Саута, Директор

Art Lemon, Максим Самко, Директор

Artjoker, Роман Катеринчик, Chief Executive Officer

Be Ukraine LLC, Евгений Кочкин, Генеральный директор

Boteon, Алексей Резниченко, Директор

Ciklum, Марина Вишегородських, VP HR & Organisational Development

ClinCapture, Tom Hickerson, Директор

Cloud Research, Артем Никульченко, Chief Executive Officer

CodeIT, Алексей Холоденко, Chief Executive Officer

Cryptoneat, Сергій Мовчан, Директор

Dicslab, Тарас Омельяненко, Директор

Distributed Lab, Дубинин Владимир, Chief Executive Officer

Ecos .me, Иван Пасечник, Директор

Entenso Ltd, Савкин Алескандр, Chief Executive Officer

EPAM, Юрій Антонюк, Senior Director, GDO Ukraine Head,

Fortifier, Олексій Гайдук, Директор

Gameloft, Артем Набатов, Studio Manager

GlobalLogic, Ігор Бєда, SVP & Managing Director

Go Top, Дмитрий Гладкий, Директор

INSART, Солощук Василий, Директор

IT Univer, Наталья Процай, Директор

ITDelight, Игорь Емельянов, Chief Executive Officer

ITomych studio, Игорь Томич, Директор

Magecom, Сергей Фесенко, Директор

MaxNet, Алла Стручаєва, Директор

MBA Strategy, Дмитрий Бондарь, Директор

NGO Kharkiv IT Cluster, Наталія Виноградська, Executive director

NIX Solutions, Віктор Шальнев, Chief Executive Officer

OfferSeven, Максим Бежан, Директор

ProFIX Co, Евгений Кочкин, Исполнительный директор

Program-Ace, Олег Фонарев, Директор

Raccoon Gang, Олексій Радченко, Директор

Richlode Solutions LLC, Александр Печенежский, Managing Director

Sigma Software, Валерій Красовський, Chief Executive Officer

Sloboda Studio, Обод Павел, Директор

Snarkteam, Анна Коноваленко, Project Manager

SoftServe, Тарас Кіцмей, Board Member, Президент Асоціації “Інформаційні технології України”

Spalah, Сергей Белобров, Директор

SPS Commerce, Юрій Жидун, UA Branch Director

Tapgerine, Александр Тривайло, Директор

Teamwork LLC, Дмитрий Комаровский, Chief Executive Officer

TopTechPhoto, Евгений Шпика, Директор

Turboseo, Михаил Хлебков, Директор

VIDEAL, Дмитрий Яковлев, Директор

WDG, Алекс Хистев, Директор

Web4pro, Марат Мингазов, Директор

X1 Group, Валерій Биканов, Директор Ассоциация частных работодателей, Александр Чумак, Президент

ТОВ «ІТ ІНТЕГРАЦІЯ», Евгений Коноваленко, Директор

Молодёжное научное общество «Qbit», Николай Арзубов, Директор

ООО «Промодо», Александр Колб, Директор

ПраймТехПлюс, Павло Кравченко, Директор

Сmlatitude, Александр Подольский, Директор

Телесенс ИТ, Владимир Федоренко, Директор

Телкос, Артём Чуканов, Директор

ТОВ «Ді Бі Бєст Технолоджіс», Вадим Петренко, Директор

ТОВ «Майстер Майнд инк», Андрій Чирва, Директор

ТОВ «Верна», Олег Машков, Директор

ТОВ «Клауд Воркс», Дмитро Свербилов, Chief Executive Officer

ТОВ «Смит», Евгений Калинин, Директор

ТОВ «ТенСтеп Україна», Плахов Юрій Михайлович, К.т.н., Директор

 

 

 

Загрузка…