Виявлена причина захворювання гепатитом А на Харківщині

Важких форм захворювання гепатитом А в Харківській області немає. Про це повідомили сьогодні під час прес-конференції в «Status Quo».

фото InsiderNews

З жовтня 2017 року по лютий 2018 року в Харківській області виявлено 41 випадок захворювання гепатитом А, серед яких 19 дітей. Найбільш висока концентрація хворих зафіксована у селищах Андріївка (37 випадків) та Донець (4 випадки) Балаклійського району. Причиною такої великої кількості інфікованих стало зараження шахтних колодязів, якими користується майже кожне домоволодіння села.

-Ми відпрацювали всі версії того, що стало джерелом можливої інфекції. У зв’язку з тим, що на нашу адресу надійшли результати досліджень державної установи «Харківського обласного лабораторного центру МОЗ України» про виділення у шахтних колодязях приватних домоволодінь антигенів вірусу гепатиту А, ми прийшли до висновку, що причиною розповсюдження інфекції є вода шахтних колодязів, — розповіла Тетяна Колпакова, виконуюча обов’язки начальника Головного управління Держпродпотребслужби в Харківській області.

Також спікерка зазначила, що в селищах не дотримуються санітарних норм щодо місць розташування вигрібних ям. Це також вплинуло на появу та розповсюдження вірусу гепатиту А в цих місцевостях.

-Ми встановили загальний фактор збудника інфекції – це заражена вода. При перевірці домоволодінь, розташування вигрібних ям, з’ясування організації вивозу рідких нечистот у селищі, стало зрозуміло, що до води, якою користується населення, збудник міг потрапити через те, що каналізування домоволодінь було організовано неналежними чином, — пояснила Т.Колпакова.

Сьогодні основним шляхом передачі інфекції є контактно-побутовий. Тобто вірус розповсюджується в сімейних колах, де хтось з членів родини вже перехворів. З моменту виявлення вірусу гепатиту А в селища Андріївці та Донець Балаклійського району організований регулярний підвоз води. Також проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота з населенням.

-Окрім цього, ми аналізували ситуацію щодо проведення щеплень в селищі Андріївка Балаклійського району проти вірусного гепатиту А. За нашою пропозицією, з місцевого бюджету було виділено 73 тисячі гривень, на які ми закупили 193 дози вакцини для проведення щеплень, — зазначила Галина Сіроштан, виконуюча обов’язки начальника Управління охорони здоров’я ХОДА.

Також Харківською обласною державною адміністрацією виділено 697 тисяч гривень на проектування водогону в селі Андріївка. Ще 140 тисяч надано Андріївською селищною радою.

Загрузка…