Ювілей “батька української прози”

Ювілей “батька української прози”
фото соц.сети

Сьогодні відзначається 240 років від народження нашого видатного земляка — Григорія Квітки-Основ’яненка. Ви знаєте, де у Харкові пам’ятник йому? Який парк носить його ім’я? Чим ми йому завдячуємо, чому він знаменитий?

Григорій Квітка-Основ’яненко — один із учнів Григорія Сковороди. У Великого Учителя виріс великий учень. Коли йому було уже за сорок — це проявилося у серії чудових прозових творів, деякі із них відомі й досі. Це Квітка-Основ’яненко написав “Шельменко-денщик” та “Сватання на Гончарівці”, написав перший детектив новою українською мовою “Козир-дівка”, першим перекладався на західні мови. Тарас Шевченко присвятив йому вірша та ілюстрував видання його творів. Всі діяння Квітки-Основ’яненка дали йому неофіційний титул “батька української прози” і завдяки ним ми зараз відзначаємо його ювілей згідно із постановою Верховної Ради.

Писати він почав здебільшого у віці “за сорок”. Це підтримав цікавий життєвий досвід: спочатку військова кар’єра, потім — робота на головуючих посадах у т.зв. “дворянському зібранні” та у суді. При цьому все життя — громадська робота на підтримку театру, журналістики, освіти та благодійності. Усюди — просування української мови, наскільки це було можливо у ті часи, у тих місцях, за тих обставин.

Григорій Квітка-Основ’яненко — “другий Котряревський”. Його роль в українській літературі, у культурному житті свого реґіону, у тогочасному суспільстві Російської Імперії — аналоґічна. Але Котляревський створив перший масштабний і нечувано популярний віршований твір новою українською, а Квітка-Основ’яненко — блискучу сукупність прозових. Обидвоє були функціонерами імперської системи — обидвоє змогли створити у цих рамках шедеври на збереження національної культури. Котляревський — дивовижний “оберіг” Полтавщини, Квітка-Основ’яненко — Харківщини.

Важливі цікавинки про нашого героя: до шести років він був сліпим, а потім раптом “розвиднілося”, коли мати понесла його до церкви. Все життя він прожив у Харкові або поруч із Харковом — і це тоді було переважно україномовне місто. А дружину він мав таку, що у них були ідеальні стосунки і багато великих справ вони робили разом.

Перші роки свого існування “Просвіта” у Харкові називалася “Товариством імені Квітки-Основ’яненка”.

Парк Квітки-Основ’яненка знаходиться навпроти Заводу Шевченка і там відбуваються фестивалі на його честь. У самому центрі Харкова є вулиця Квітки-Основ’яненка — вона знаходиться за “Дитячим світом”, з’єднує Майдан Конституції із Павлівським майданом. На ній стоїть пам’ятник Григорію Квітці. Основ’яненком він зробився на честь нашої харківської Основи, звідки був родом, аж у 54 роки. Усього ж він прожив 64 і похований на Холодногірському кладовищі.

Прожив життя так, що може бути прикладом для багатьох із нас.

Знайдіть час прочитати або перечитати щось із його творів — і Ви побачите, як це корисно та красиво.

Ігор Алексєєв, член Ради Харківського обласного об’єднання “Просвіта”

Загрузка…