На сході України збільшилася контрабанда наркотиків

Про нелегальну міграцію з Росії, а також контрабанду марихуани та зброї через прикордонні ділянки Сходу України розповіли сьогодні в медіа-центрі «Время».

На сході України збільшилася контрабанда наркотиків
фото insidernews

В рамках прес-конференції був презентований звіт про роботу Східного регіонального управління Державної прикордонної служби України. Так, діяльність регіонального управління проходила в двох основних напрямках — в зоні проведення АТО та на інших ділянках державного кордону. За словами Миколи Андрійчука, заступника начальника штабу Східного регіонального управління-начальника відділу прикордонного контролю, у 2017 році кількість людей, яких пропустили через прикордонні ділянки Донецької та Луганської областей збільшилася майже на 30%.

— На ділянках Луганської та Донецької областей виконують завдання чотири військові частини, і за цей рік вони досягли наступних результатів. Станом на сьогодні пропустили 11,3 мільйони осіб, що на 30% більше, ніж у 2016 році. Окрім того, через кордон проїхало 1,6 мільйонів транспортних засобів – збільшення на 7%, — відзвітував Микола Андрійчук. – Відмовлено у пропуску в зоні АТО – 5 383 особам. Під час виконання службових завдань було попереджено 469 спроб перетину лінії зіткнення за підробними документами та 583 спроби за недійсними документами. Крім того, нашими підрозділами було вилучено понад 58 одиниць зброї, близько 9 одиниць боєприпасів та понад 3,8 кілограми вибухівки.

Микола Андрійчук зазначив, що об’єм контрабанди наркотичних речовин в 2017 році по всім ділянкам східного кордону України збільшився на 35%. Якщо в 2016 році прикордонниками було вилучено 61 кг наркотичної речовини, то у 2017 році – 83 кг. При цьому, перевезти намагалися тільки легкі наркотики (марихуану та похідні від неї). Контрабанду важких наркотичних речовин прикордонна служба не зафіксувала.

Також робота регіонального управління ДПС України проходила й на інших державних ділянках кордону, не тільки в зоні проведення АТО. На них було виявлено збільшення кількості перетину кордону нелегальними мігрантами, зокрема в’єтнамцями.

Основним джерелом нелегальних мігрантів є Російська Федерація. Найчастіше особами, які незаконно перетинають кордон, є громадяни В’єтнаму, Іраку, Ірану. Окрім того, за словами Оксани Іванець, прес-секретарки Державної прикордонної служби України, зараз дуже просто отримати російську візу та відповідно потрапити на територію РФ. А вже після цього громадяни В’єтнаму намагаються незаконно перетнути державний кордон України.

До речі, при перетині українського кордону з 1 січня 2018 року для іноземних громадян діятиме нове положення – вводиться додаткова фіксація біометричних даних (зняття відбитків пальців).

Загрузка…