На Харківщині хлібу буде вдосталь

Харків - хлеб

Завдяки новій техніці та співпраці з агрономами у Нововодолазькому районі зібрали добрий врожай.

«Дивна» погода 2017 року внесла свої корективи в плани аграріїв усієї України. Харківщина не виключення. Але всупереч неймовірно сухому, спекотному літу та квітневим снігопадам, пшениця вродила добре. І ніякого чуда тут немає. Допомогли сучасна техніка, аграрні технології та звісно, працьовитість слобожанських селян. Нововодолазький район є одним із провідних у сфері рослинництва. Зараз там триває збір врожаю ранніх зернових культур. Серед них головний – пшениця, нею засіяно біля 50% полів району.

Збір врожаю проходить добре. На полях працюють новенькі комбайни відомих у світі фірм: «New Holland» (Німеччина), «John Deere» (США) та інших. Особливо робітники та керівництво району хвалять «німців». У них найкраще співвідношення ціна-якість.

— Мені дуже подобається цей комбайн! Там усе комп’ютеризоване, працює швидко та надійно. Є кондиціонер. Так працювати значно зручніше та приємніше. Тим більше, що у жнива доводиться знаходитись у комбайні з раннього ранку, до настання темряви. Перерви лише на обід та вечерю. Потрібно встигнути зробити величезний обсяг роботи! – каже місцевий механізатор, Олександр Рогаль.

Усього, з 2016 року, було закуплено 10 таких машин. Це задоволення не з дешевих – біля 4 млн. гривень за одну. Загалом, Нововодолазький район придбав 20 нових комбайнів протягом року. І це дає свій результат. Попри складні погодні умови врожай було зібрано на рівні — 47 центнерів з гектара. Цей результат майже ідентичний результату минулого року. Тоді слова про сніг у квітні викликали лише посмішку. Дивно, але квітневий снігопад навіть пішов на користь врожаєві. Він дещо збільшив вміст вологи у ґрунті, що був значно менше норми. Дехто навіть пророкував Україні голодний рік без хліба. Також секрет хорошого врожаю – співпраця з науковцями. Аграрії постійно зверталися до них за порадами. Передусім до Інституту рослинництва ім. В. Юр’єва та Харківського Національного Аграрного Університету ім. Докучаєва.

На даний момент зібрано вже 50% врожаю ранніх зернових. Попереду серпневі жнива.

Загрузка…