Роганська ОТГ: куди витрачаються бюджетні кошти

В рамках прес-конференції в медіа-центрі «Накипіло» розповіли про зміни, які відбулися з бюджетами об’єднаних територіальних громад (ОТГ ),що на Харківщині, після реформи децентралізації.

Роганська ОТГ: куди витрачаються бюджетні кошти
фото insidernews

Соціальний захист населення, освіта та охорона здоров’я – три головні сфери, на які збільшилися витрати після об’єднання територіальних громад в Харківській області. За словами Олексія Свіда, аналітика проекту та журналіста «Громадське Телебачення Харків», головним чином, аналізувалася Роганська ОТГ, яка утворилася близько року назад.

— Основне, що ми побачили – це те, що після об’єднання, більше ніж у п’ять разів збільшився бюджет територіальної громади, у порівнянні з усіма бюджетами тих сільських рад, які були включені до неї. На прикладі Роганської ОТГ, на яку ми спиралися при аналізі, можна сказати, що суттєво збільшуються витрати на освіту, соціальне забезпечення населення та охорону здоров’я, — зазначив Олексій Свід.

Спікер додав, що об’єднання територіальних громад вплинуло на принципи формування їхнього бюджету. Адже тепер фінансові надходження багато в чому залежать саме від активності самої громади.

-Я би сказав, що в громаді дуже великий потенціал в плані розвитку та виконання певних проектів. Але, з іншого боку, у нас існує стереотип — якщо ви не живете в обласному центрі, то розвивати проети в громаді – неможливо. І більшість цих громад не береться за більш масштабні програми, які могли б залучити певні надходження до їхніх бюджетів. Це можуть бути інвестиції в локальні виробництва або комунальні підприємства, які могли би приносити прибуток, — пояснює Олексій Свід. – Громади зараз більше зосереджені на певному візуальному результаті. Тобто вони роблять так, щоб зміни були помітними – встановлюють дитячі майданчики, ремонтують або будують дороги. На жаль, довгострокових проектів поки що немає.

Загалом бюджет Роганської ОТГ збільшився в п’ять разів. Якщо, у 2016 році бюджет Роганської ОТГ складав 13 мільйонів 37 тисяч гривень, то в її бюджет на 2017 рік було закладено 67 мільйонів 210 тисяч гривень.

Загрузка…