Розвиток інклюзивного туризму на Харківщині

В Харкові святкують Всесвітній день туризму та День туризму в Україні, що стало вже традиційним явищем для нашого міста.

Розвиток інклюзивного туризму на Харківщині
фото insidernews

В рамках проведення Дня туризму планується низка заходів, починаючи від святкового відкриття, закінчуючи активними екскурсіями по історичним місцям. Однією з важливих подій буде передача приміщення філіалу Харківського художнього музею в місті Пархомівка у власність громади.

В цьому році основний акцент буде зроблений на розвиток декількох видів туризму, а саме активному, подієвому та інклюзивному. Останньому, у свою чергу, приділяється особлива увага, тим більш з урахуванням того, що тема доступності культурних закладів для людей з інвалідністю вже підіймалася в рамках тижневого фестивалю «ІнклюзіON». Як відмітила Валентина Холодок, директор організаційно-методичного центру туризму, сьогодні проблема інклюзії є вкрай актуальною, оскільки за попереднім моніторингом, сьогодні в Україні людей з особливими потребами близько 15%. Тому було прийнято рішення про запуск проекту, який матиме шляхи вирішення цього питання. Так, в рамках нової ініціативи планується створити туристичні маршрути історичними об’єктами Харкова, проте наразі це неможливо з декількох причин. Перша – нерозвинена інфраструктура, дуже багато місць, особливо музеїв, не обладнані пандусами чи поручнями для людей з інвалідністю. Друга – це відсутність кваліфікованих кадрів, які можуть працювати з такою категорією населення.

Окрім заходів, спрямованих на розвиток інклюзивного туризму, передбачається створення активу людей, які будуть займатися пошуком рішень для проблем в туристичній галузі. А також планується проведення презентації туристичної продукції в Києві та налагодження співробітництва з українськими туроператорами.

Нагадаємо, що Всесвітній День туризму святкується щорічно 27 вересня з метою популяризації туризму та висвітлення його вкладу в розвиток економіки.

Загрузка…