Що ми святкуємо 23-го травня?

Що ми святкуємо 23-го травня?
фото соц сети

Сьогодні досить визначний день. Народна приказка говорить: “що не день — то свято”, не можна знати усіх великих подій на кожну дату. Але у році є декілька днів, на які випадає двоє чи більше свят. До них відноситься зокрема і 23-го Травня. Які це патріотичні свята?

Обидва — з цікавою історією.

Перше — це “День Героїв” або “Свято Героїв”. Воно введене 1941-го року Другим Великим Збором Орґанізації Українських Націоналістів. Це річниця загибелі засновника ОУН Євгена Коновальця. Природно, що це свято відзначалося і до сих пір відзначається більше на Західній Україні, але воно присвячене усім українським героям. Його присвятили зокрема східнякам Миколі Міхновському та Симону Петлюрі, які загинули також у Травні й від тих самих ворогів. Це свято нагадує нам, що на Східній Україні був такий же опір московській імперії, як на Західній, просто він був раніше, тому гірше вдалося зберегти про нього пам’ять. Українське суспільство поступово рухається до такого менталітету і культури, які визначали націоналісти. Якщо на Майдані 2004-го року лише невелика кількість праворадикалів застосовували гасло “Слава Україні”, то 2013-го — так постійно вітався весь Майдан. Влада, яка прийшла у результаті цього — офіціалізувала День Українського Війська (14го Жовтня), а це також — день УПА. Правління Януковича не перешкодило визріванню такої ситуації. Ось так і зараз, у який бік не відбулися би політичні хилитання, ми йдемо до визнання Дня Героїв офіційним святом. Щоби ми прийшли швидше — треба починати з себе, дізнатися більше за нього, відвідувати та орґанізовувати на цей день пам’ятні акції. 23-го Травня відрізняється від 14-го Жовтня у першу чергу тим, що робить наголос на тих героях, які загинули у боротьбі. Але цього дня вшановуються і живі герої, й у цей час їх багато поміж нас — у країні йде війна. Приділіть цього дня увагу учасникам бойових дій, особливо з АТО/ООС, зробіть їм подарунок. Серед них дуже багато героїв і всі вони — герої потенційно.

Мій осередок “Просвіти” проводить сьогодні маленьку пам’ятну зустріч біля Каменя УПА о 17:00 на честь Свята Героїв. Приходьте і Ви.

А другий важливий день, який ми сьогодні відзначаємо — це День морської піхоти України. У сучасному вигляді його ввели п’ять років тому і спочатку воно відзначалося 16-го Листопада, а з минулого року — 23-го Травня. Це не тільки тому, що наша морська піхота — це герої. Основною причиною обрання саме цієї дати стало те, що цього дня 1918-го року Павло Скоропадський розпочав формування такого типу військ. Але, безумовно, морська піхота на службі України була й раніше. Їй мінімум п’ятсот років. Адже і козаки, і наші витязі княжих часів — успішно здійснювали військово-морські операції з десантуванням. Це вимагало системного підходу, добору особливих вояків та спеціального їх вишколу. Тогочасні “морпіхи” мали долати величезні відстані, самостійно веслуючи, а потім — одразу штурмувати з моря ворожі укріплення.

Тому привітайте морських піхотинців, якщо маєте таких знайомих; розкажіть друзям за це свято. Нагадайте, що ми — нащадки козаків та Русі, що розвиток суспільства може змінювати дати і назви, але завжди робить найважливіші професії — найшанованішими.

Ось тепер я нагадав Вам, що ми святкуємо двадцять третього Травня. Це день, визнання і відзначання якого дуже важливе для майбутньої перемоги і побудови України, де усім хорошим людям буде добре. Відвідуйте у цей день тематичні події та створюйте собі, допомагайте тим, хто серйозно бореться за нашу свободу.

Ігор Алексєєв, член Ради ХОО ВТ “Просвіта”

Загрузка…