Скільки коштує політична виборча кампанія в Україні?

фото інтернет

Голова політичної партії «Громадянська позиція» Юрій Шишкін оцінив вартість передвиборчої кампанії одного кандидата приблизно  у 40-50 мільйонів доларів.

Про це він заявив під час круглого столу «Шляхи зменшення вартості виборчих кампаній в Україні», організованого Міжнародною фундацією виборчих систем України IFES та Internews Ukraine за підтримки  Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Посольства Великої Британії в Україні.

Центральним питанням стало обговорення витрат на політичну рекламу, які складають основну частку загальних витрат політичних партій під час виборчої кампанії.

-По-перше, варто пам’ятати, що в країні війна, і в таких умовах не зменшувати витрати на вибори є злочином. По-друге, ми маємо  виростити в собі свідомого цивілізованого виборця, який голосує не тому, що йому дуже багато разів в ефірі показали одну й ту саму картинку, а який обирає людей за їхніми конкретними діями, про які він знає не протягом двох місяців, а двох-трьох років, які передують цій кампанії, — вважає Іванна Скиба-Якубова, співзасновниця PR-агенції «Bagels&Letters».

Серед інших проблем під час виборчої кампанії експерти виділили  велику кількість  несвідомих агітаторів та недостатню компетентність членів виборчої комісії.

Варто зауважити, що український електорат характеризується високим рівнем недовіри до політичних інститутів. За даними опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи»  ім. Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова у 2017 році, найгіршу оцінку довіри отримала Верховна Рада України – 76%.

Загрузка…