Світлична: «Маємо плюс 30% у торгових відносинах із країнами Центральної Європи»

фото інтернет

Надзвичайні та повноважні посли Угорщини, Польщі, Чехії та Словаччини вперше разом, 4 червня, відвідали Харківську область. Під час зустрічі з головою ХОДА Юліею Світличною, обговорили розширення економічного співробітництва та освітніх програм та визначили напрями співпраці харківських підприємств із країнами Центральної Європи.

-Заплановане минулого року виконали. Маємо плюс 30% у торгових відносинах із цими країнами, — відзначила, підсумовуючи результати зустрічі, голова ХОДА Юлія Світлична. — Домовилися про те, що всі підприємства-інвестори цих країн, що працюють на території Харківської області, продовжуватимуть своє виробництво, а деякі з них — нарощуватимуть. Також домовилися про розширення співпраці у стипендіальній програмі Вишеградської групи, щоб обдаровані діти мали можливість навчатися в кращих вишах усіх країн-членів групи.

У ході зустрічі Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень відзначив, що мета візиту ознайомиться з тим, які можливості є в регіонах України, в першу чергу — економічні.

-Щоб далі розвивати наші економічні й торговельні контакти. Також сьогодні матимемо зустріч у Харківській торгово-промисловій палаті, де з нашого боку хотіли передати конкретні пропозиції, — сказав Ерно Кешкень. -Ми, Угорщина, хотіли б відкрити на Харківщині почесне консульство, вже знайшли кандидата на роль консула, зараз почнемо процес.

Надзвичайний і Повноважний Посол Словацької Республіки в Україні Юрай Сівачек повідомив, що останнім часом Харківщину відвідало вже декілька бізнес-делегацій його країни. Є інтерес словацьких підприємців працювати в Харківській області, є інтерес обмінюватися студентами, знаннями, вченими.

Значущість підтримки України та прикордонної Харківської області з боку своєї країни відзначив Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Ян Пекло та повідомив, що слідом за президентом Польщі Анджеєм Дудою та маршалом Сенату Станіславом Карчевським Харківщину найближчим часом планує відвідати прем’єр-міністр Матеуш Моравєцький.

-Для нас важлива підтримка України та Харківської області, бо вона знаходиться на кордоні з Росією. Нам треба показати західному світу, що ми працюємо з Україною, — відзначив Ян Пекло. – Для нас цікаві всі можливі сфери співпраці. Економічна сфера, також обмін студентами, академічна співпраця.

Під час зустрічі голова ХОДА запросила всіх її учасників взяти участь у Міжнародному економічному форумі, який відбудеться в Харкові у вересні цього року.

https://www.facebook.com/svit.yuliya/posts/1693340170750477

Загрузка…