Світлична: «Починаємо відновлення Шарівського замку»

фото інтернет

Голова ХОДА Юлія Світлична разом із міжнародними партнерами та громадськими активістами розповіли про плани відновлення палацово-паркового комплексу «Садиба» в селі Шарівка Богодухівського району.

— Знана архітектурна пам’ятка національного масштабу десятиріччями знаходилася в занедбаному стані. До неї завжди не доходила увага. Ми змінюємо це, — сказала Юлія Світлична під час прес-конференції в стінах Шарівського замку. – Ремонтні роботи будемо починати з цього року. На сесії обласної ради вже прийняли програму збереження архітектурної спадщини, яка дозволяє нам виділяти на ці цілі фінансування з обласного бюджету, а також залучати міжнародну допомогу.

З обласного бюджету виділено кошти для розробки всієї необхідної документації  та будуть проведені й першочергові відновлювальні роботи (ремонт покрівлі та інженерних мереж палацу). До відновлення комплексу в Шарівці також долучаться спонсори та громадські організації-партнери. Зокрема, разом із компанією BASF та громадською організацією «Знайдено в Україні» всже знайшли фінансування для проведення першочергових робіт: окрім ремонту даху та комунікацій, це також реконструкція вхідної групи та відновлення оранжереї. В планах завершити ці роботи в 2018 році.

Керівник  продажу компанії BASF в Україні Андрій Касьян повідомив, що на реставрацію вхідної групи Шарівського палацу та оранжерейного комплексу компанія перераховуватиме 25 грн з кожного проданого літру інноваційного засобу захисту соняшника Архітект™.

-Наше щире переконання, що будь-яка компанія — українська або іноземна, яка працює на території України, повинна мати соціальні зобов’язання. Компанія BASF вирішила підтримувати культурну спадщину України, — відзначив Андрій Касьян.

Знайти спонсорів для реконструкції «Садиби» вдалося завдяки активістам проектів «12 вартових» та «Знайдено в Україні». Авторка проектів Лала Тарапакіна відзначила, що метою «12 вартових» є допомога у відновленні 12 українських замків, які руйнуються.

Від імені Президента України харківську ініціативу з відновлення перлини привітала представник Президента у Верховній Раді України Ірина Луценко. Вона відзначила, що для України дуже важливо підтримувати реалізацію культурних проектів. Завдяки Президенту започатковано закон про створення Культурного фонду України, через який буде фінансуватися підтримка культурної спадщини, створення документального та художнього кіно.

https://www.facebook.com/100002235311576/posts/1704840052933822/

Загрузка…