Святослав Вакарчук у Харкові: тонка гра без музики

Святослав Вакарчук у Харкові: тонка гра без музики
фото Insidernews

Політика – брудна справа, українська – тим паче. Це знають бабусі біля вашого під’їзду, касир в магазинчику поруч вашого дому, ваші діти, і навіть, цілком можливо, ваші домашні тварини. Звісно, це знають і самі політики. І було б дуже дивно, як би цього не знав Святослав Вакарчук відомий співак, дипломований фізик і депутат одного із скликань ВР України. Син колишнього міністра освіти, між іншим. Тому багатьох здивували чутки про політичні амбіції митця. Тим більше враховуючи його невдале (для українського політикуму, не для Вакарчука) і коротке депутатство у минулому.

Але зустріч Святослава із студентами (та й всіма очними), що пройшла 29 жовтня у Radmir Hall свідчить проте, що соліст «Океан Ельзи» вирішився на своє друге політичне пришестя. Спробуємо у кількох тезах передати його головні меседжі.

«Мене не цікавить саме посада президента. Мої цілі знаходяться на значно вищому рівні – я хочу змінити Україну»

Зустріч проходила у форматі дискусії. Питання з зали – відповідь Вакарчука. Він одразу спробував присікти питання про можливу участь у президентських перегонах. Але зробив це так вміло, що це питання зацікавило всіх ще більше. Потім цю фразу він повторив ще у більш неоднозначній формі:

«Мене не цікавить влада заради влади. Влада – це лише інструмент»

Також «Славко», прозоро натякнув, що має на меті створення якоїсь всеукраїнської потужної громадської організації. А, як відомо, що ГО слугує за чудовий фундамент для майбутньої партії.

На питання, про те, чи зможе співак займатися політикою теж пролунала цікава відповідь:

«Заради змін у країні я готовий пожертвувати найголовнішим у моєму житті – творчістю» 

Темою самої дискусії стало верховенство права. Привернув увагу пасаж Святослава про складові успішної держави. На його думку це демократія, верховенство права та ефективний бюрократичний апарат.

Існують держави, що побудували свій успіх на ефективній бюрократії. Потім у деяких з’явилися і демократія і верховенство права. Є ті, хто почав свій шлях з верховенства права – інші складові теж прийшли до них із часом.

— Є приклад тих, хто почав з демократії – це країни латинської Америки. І за останні 200 років там особливих змін на краще не видно. Ми йдемо цим шляхом вже 27 років. Тому не треба тішити себе ілюзіями, що все зміниться з часом, — говорить Святослав Вакарчук.

На всі спроби вивідати кому з політичних сил симпатизує співак він відповідав так само інтригуючи. Дозволимо собі пофантазувати. І розглянемо три варіанти походження політичного проекту «Святослав Вакачук».

  1. Вакарчук креатура Порошенка

Уявімо, що Вакарчук все ж піде на вибори у якості кандидата в президенти. Не виключено, що як для новачка він отримає непоганий бал. Його насправді поважають та навіть люблять мільйони українців. Він точно відбере голоси у конкурентів Петра Олексійовича. У результаті у другому турі чинний Головнокомандуючий збільшить шанси на зустріч із неприховано проросійським кандидатом.

А на парламентських виборах нова, ще не заплямована політична сила Вакарчука (яка з’явиться вже незабаром) зможе увійти до коаліції з тим же БПП. Наприклад, як замінник того ж «Народного фронту», чиї політичні перспективи ну дуже сумнівні.

  1. Вакарчук креатура Госдепу

Версія, від якої трохи несе конспірологією. Про це чутки ходять вже досить давно. Святослав проходив навчання у Йельському університеті. І там, нібито, його готували у Презеденти. Здавалося б це смішні чутки, але… За останні роки Святослав Вакарчук змінився досить сильно і на зустрічі 29 жовтня це було помітно. Він говорив саме те, і саме так, як того хотіла аудиторія. Говорив не як політик. І це чудовий хід. Попри завіряння самого співака скидался на те, що над ним добре попрацювали політтехнологи. Причому, напевне не вітчизняні. Таке враження, ніби хтось дочекався змін у головах українців і просто дав їм ідеального кандидата у… та куди завгодно. Кандидата, що не буде мати відношення до корупційних схем, що викликають огиду у «дядька Сема», кандидата, що має кришталеву репутацію в Україні, проукраїнського, але не радикального. Такого, що не буде «мутити» воду і починати створювати свою систему «рєшалова». Бо і сам цього не хоче. Та й не вміє.

  1. Вакарчук креатура … Вакарчука

А чому б і ні? Цілком можливо, що це не проект, справжні намагання порядної людини допомогти своїй країні, яку він любить. Версія ще більш фантастична ніж попередня, проте вона теж має право на існування. Святослав Вакарчук і справді має велику популярність як музикант. Причому серед українців усіх політичних забарвлень. Зайвий доказ – нещодавній кавер-концерт на пісні «Океан Ельзи» у Донецьку. Ось тільки сумнівно, що ніхто не спробує використати таку «смачну» персоналію у своїх інтересах.

Загалом на самому виступі-дискусії говорили про багато різних речей. Велику увагу приділили українському судочинству. Над думку Святослава, судова справжня реформа має стати одним з основних умов нормального розвитку України.

Бажаючих запитати відомого спікера було багато. І далеко не всі змогли поспілкуватися із ним. У залі було багато молоді – десь 80%, здебільше студентство, майбутні правники. Найгучнішими аплодисментами вони зустріли наступні слова:

— Коли дивишся на слова на біг-бордах наших політиків, то хочеться стати навколішки і перехреститися. Вони праведні, наче слова біблійних пророків. І майже кожен каже що він «новий». А нехай йому, які ж вони нові!? Вже діти дітей встигли народитися в тих, за кого ви починали свою політичну кар’єру!

Публіка сприйняла Святослава Вакарчука схвально. Як і завжди.

Загрузка…