В Харкові представили проект пам’ятника Героям Небесної Сотні

фото InsiderNews

У Харкові презентували нову концепцію майдану Героїв Небесної Сотні. За словами координатора харківського Євромайдану Володимира Чистиліна, майдан матиме вигляд великого публічного простору площею 2 гектари, де й буде розміщений пам’ятник Героям Небесної Сотні. Автором концепції є харківський архітектор Олександр Грешнов, який став переможцем конкурсу на кращу проектну пропозицію пам’ятника.

Публічний простір буде створений на площі Героїв Небесної Сотні. Згідно з концепцією, звичних для жителів міста тротуарів та великої кількості газонів на майдані не буде. Крім того фонтан, що зараз розташований на площі, знесуть. Замість нього архітектор Олександр Грешнов пропонує звести басейни у формі трикутника, які наче вказуватимуть відвідувачам можливу траєкторію для прогулянок.

Пам’ятник Героям Небесної Сотні також матиме форму великого трикутника, який символізує журавля. Конструкція буде зібрана з більш ніж ста, менших за розміром, фігур-трикутників.  Сам пам’ятник триматиметься у повітрі  за допомогою підвісних металевих канатів на чотирьох опорах.

-Звідки виникла ідея? Сам «журавель» з’явився як метафора на початку квітня 2014 року, фактично після всіх подій на Майдані. Якраз в цей час я був там, був у Будинку Архітекторів – там знаходився штаб Самооборони. Всі ці переживання та емоції відразу були сформовані в конкретну ідею, — розповідає Олександр Грешнов. – Чому журавель? Просто, тому що це емоційно найбільш приємний в той момент символ, який ліг в основу всієї конструкції. Кількість журавлів в клині рівна кількості загиблих Героїв Небесної Сотні. Форма така гостра, тому що відчуття, враження та емоції були також досить різкими та гострими. Тому мене не лякала наявність трьох гострих кутів по всій конструкції.

Як зазначив Олександр Грешнов, пам’ятник матиме систему освітлення та музичний супровід. Коли на майдані збереться певна кількість людей, то автоматично буде вмикатися музика, а вночі пам’ятник та газони підсвічуватимуться. Також на площі встановлять чотири інформаційні сенсорні екрани.

Зараз ініціатори створення пам’ятника планують винести концепцію на обговорення громадськістю. Організатори також хочуть зібрати думки фахівців, вислухати їхні пропозиції та зауваження. Лише після цього буде розроблятися проектна документація. За словами Володимира Чистиліна, про кошти, які необхідні на реалізацію всього проекту, говорити зарано.

Загрузка…