Вірші Стуса та український гімн: у Харкові підтримали Сенцова

фото InsiderNews

У Харкові під гаслом #SaveOlegSentsov відбулася акція на підтримку відомого українського кінорежисера Олега Сенцова, який 14 травня оголосив безстрокове голодування в російській тюрмі.

Громадські активісти, культурні діячі, студенти та журналісти зібралися в центрі Харкова біля Дзеркального струменя, щоб підтримати всіх українських політв’язнів. Учасники акції тримали плакати з різними закликами кампанії #SaveOlegSentsov, зокрема:

  • вимога до влади Росії – звільнити Олега Сенцова та всіх політичних в’язнів;
  • вимога до громадянського суспільства – підтримати лозунг «на Чемпіонаті світу по футболу в Росії я вболіваю за політв’язнів»;
  • вимога до влади України – створити пост спецпредставника з прав українських політв’язнів, які утримуються в Росії та окупованому Криму.

Крім того, під час акції відбувся вуличний перформанс під назвою «Протягом історії». Сидячи в намальованих квадратах, які символізували певний період в історії, учасники мітингу зачитували імена діячів української культури, яких проросійський режим ув’язнив через «звинувачення у тероризмі». У другій частині перформансу кожен охочий міг прочитати вірші українського поета Василя Стуса, який загинув у російській тюрмі під час голодування.

фото InsiderNews

Після цього всі учасники рушили маршем центральними вулицями Харкова до російського консульства.

Акція на підтримку Олега Сенцова проходить в багатьох містах не тільки України, а й світу.

Нагадаємо, що починаючи з 14 травня Олег Сенцов продовжує голодування. Він вимагає звільнити всіх 64 українських політв’язнів.

 

Загрузка…