Харківщина: головні порушення під час виборів до ОТГ

В Харкові відбулася презентація результатів спостереження за виборами до об’єднаних територіальних громад.

Харківщина: головні порушення під час виборів до ОТГ
фото Insidernews

Так, громадською мережею «Опора» був проведений моніторинг всього виборчого процесу протягом двох місяців. Безпосередньо до дня проведення самих виборів, були перевірені всі 74 виборчих дільниці. Як зазначила Катерина Мінкіна, представниця громадської мережі «Опора» у Харківській області, майже всі виборчі дільниці були належним чином підготовлені та відкрились вчасно. На ряду з цим в значній кількості були виявлені помилки в бюлетенях. Зокрема, у Малоданилівській ОТГ поліграфічне підприємство виготовило 10 370 бюлетенів з помилкою, через що всі вони підлягали знищенню, а потім передрукуванню.  І це не єдиний випадок такого роду. За словами спікерки, причина такої недбалості заключається у відсутності контролюючих комісій за виготовленням бюлетенів. Так, згідно законодавства, їх повинні формувати за поданнями політичних партій, кандидати від яких беруть участь у виборах, проте цього не було зроблено. Тому виборчі комісії могли утворювати контролюючі органи за власним бажанням, але таких кроків ними також  не було зроблено.

Що ж стосується порушень в день проведення виборів, то найбільш розповсюдженими були: голосування без пред’явлення паспорту, підвезення виборців на автобусах чи машинах, помилки при формуванні виборчих округів, через що деякі виборці не могли повноцінно здійснити волевиявлення. Загалом, спостереження показали, що всі порушення мали незначний характер та не впливали на результати виборів чи сам хід голосування. Проте, активістами зафіксований випадок в 16-му виборчому окрузі, який скоріше всього буде оскаржений в суді. Так, в Малоданилівській ОТГ сталася помилка в бюлетені, а саме було невірно вказане ім’я кандидатки на посаду депутата. Замість Катерини Кордік виборчий бюлетень  мав інше ім’я – Тетяна Кордік. Тому виборці, голосуючи за кандидатку, часто виправляли ручкою помилку, або ж ставили знак «+/-» напроти її прізвища. Згідно законодавства такі бюлетені були визнанні недійсними. В той же час кандидат від Блоку Петра Порошенко «Солідарність» Олександр Філоненко отримав перемогу у виборах, обійшовши Катерину Кордік лише на один голос. Тому вона готує позов до суду з вимогою врахувати ті бюлетені, які раніше були визнані недійсними.

За словами Миколи Зінченка, координатора громадського спостереження за виборами в Харківські області, порівняно з минулими виборами, форма чи кількість порушень не змінилася, окрім невеликого збільшення кількості підвезень виборців на автобусах та тих, хто хотів голосувати без пред’явлення паспорту. При цьому зросла явка – найбільший відсоток має Золочівська ОТГ.

Нагадаємо, згідно попереднім результатам, лідерами за кількістю отриманих мандатів на виборах до харківських ОТГ стали БПП «Солідарність». Зі 182 депутатів – 123 кандидати є представниками даної політичної сили. При цьому, всі 7 новообраних голів ОТГ є членами партії БПП «Солідарність».

Загрузка…