Харківський музей стане доступним для людей з вадами зору

фото InsiderNews

Організаторки фестивалю «Інклюзіон» в рамках краундфандингової кампанії зібрали 25 тисяч гривень на створення аудіогайдів для Харківського художнього музею. За допомогою аудіогайдів люди з порушенням зору зможуть ознайомитися з експозицією музею. Для цього зі смартфону потрібно зайти на спеціальну інтернет-платформу та знайти на ній Художній музей. На платформі будуть розміщені аудіодоріжки з описом експозиції. Також сервіс має підказки, які допомагають людині орієнтуватися у просторі.

За словами президентки ХОФ «Громадська альтернатива» Марії Ясеновської, зараз організаторки проекту створюють для аудіогайдів тексти та спільно з ГО «Kharkiv IT cluster» займаються технічною стороною їхньої роботи.

-Ми проводимо роботу з організації технічного забезпечення, а саме займаємось проведенням Інтернету в Художньому музеї. І завдяки «IT cluster» у нас є багато партнерів, які зацікавлені в забезпеченні музею гарним та якісним Інтернетом, на базі якого працюватимуть наші аудіогайди, — розповіла Марія Ясеновська. – Також разом з нашими постійними партнерами, з якими ми починали цей проект (це Gwara Media, гімназія для незрячих та слабобачачих дітей ім. В.Г.Короленко та Художній музей), проводимо роботу над створенням самих аудіодоріжок.

Так, вихованці Харківського спеціалізованого навчально-виховного комплексу ім. В.Г.Короленка в ході екскурсії вже протестували пілотні аудіогайди. На основі відгуків, які залишили діти, організатори проекту будуть записувати текст для аудіогайдів.

Як зазначила Марія Ясеновська, щоб реалізувати задумане, потрібно забезпечити музей сучасним обладнанням. Для цього необхідно мінімум 40 тисяч гривень. Відповідно, що зібраних коштів в рамках краундфандингової кампанії не вистачає. Тому, аби вирішити проблему з технічним забезпеченням, організатори ведуть перемовини з новими партнерами проекту.

Аудіогіди мають презентувати у вересні 2018 року під час чергового фестивалю «Інклюзіон».

Загрузка…