Як депутати Харківщини працювали у Верховній Раді

В медіа-центрі «Накипіло» пройшла презентація дослідження громадської організації «Опора», яка проаналізувала роботу депутатів-мажоритарників 6-ї сесії Верховної Ради, в тому числі і Харкова.

Як депутати Харківщини працювали у Верховній Раді
фото insidernews

Результати показали, що парламентарі віддають перевагу законодавчій діяльності, ніж роботі з округами та своїми виборцями. Хто ж з депутатів-мажоритарників Харкова очолив рейтинг дослідження, а хто пасе задніх?

За загальними висновками, список «найпрацьовитіших» очолив Олександр Кірш, на другому місці – Анатолій Денисенко, і третій щабель займає Валерій Писаренко. Найнижчі бали має Дмитро Святаш від партії «Відродження». Проте, за показником участі в голосуваннях він посідає друге місце.

Дуже важливим моментом є те, наскільки діяльність мажоритарників відповідає передвиборчим обіцянкам. Так, Олександр Кірш подав найбільшу кількість законопроектів, які стосувалися його передвиборчих обіцянок. Анатолій Денисенко та Валерій Писаренко також опікуються місцевими проблемами округів, тільки їхня діяльність у Верховній Раді проявляється інакше – вони здійснили найбільше депутатських запитів. Та є депутати, які взагалі не переймаються проблемами власного регіону. Так, були запити, що стосувалися зовсім інших міст. Як зазначила громадська консультантка ОПОРИ, Катерина Мінкіна, до таких депутатів можна віднести Віталія Хомутинніка, який подавав запит щодо встановлення справедливих розмірів щорічної допомоги на оздоровлення людей, що постраждали від аварії на ЧАЕС. Олександр Фельдман також цікавився більше всеукраїнськими питаннями, а ніж проблемами свого округу.

Хто ж з народних обранців найчастіше виступає з трибуни Верховної Ради? Так, не нехтує можливістю поговорити про Харківщину Віталій Писаренко та Олександр Кірш. Всі інші мажоритарними Харкова гострі на язик лише в передвиборчій період. Анатолій Денисенко, Володимир Мисик, Дмитро Святаш, Олександр Фельдман та Віталій Хомутиннік протягом всієї 6-ї сесії не мали жодного виступу.

Як зазначила Катерина Мінкіна, одним з важливих показників роботи народного представника є робота в комітетах, адже саме вона впливає на якість законопроекту та підвищує вірогідність його прийняття у Верховній Раді. Тож, за даним критерієм, найвищі позиції зайняв Олександр Кірш, він брав участь в 10 з 11 засіданнях комітету. Олександр Фельдман та Віталій Хомутиннік знаходяться на найнижчих позиціях.

На ряду з цим, не менш важливим видом діяльності є робота в округах. В цьому випадку Олександр Фельдман вирішив компенсувати свої аутсайдерські позиції. За показником активності в окрузі він займає перше місце серед Харківських мажоритарників, в основному завдяки прийому громадян та зустрічам з фракцією.

Загалом, народні депутати Харківщини мають посередні результати за роботою в округах. Так, у всеукраїнському рейтингу Валерій Писаренко займає 50 місце з 88, Анатолій Денисенко – 62, Олександр Кірш – 64, Віталій Хомутиннік – 79, а Володимир Мисик – 81. Це демонструє відсутність у народних обранців Харківщини будь-якого інтересу до своїх виборців та їхніх проблем.

 

Загрузка…