Як Харків рухається до Європи?

В Харкові презентували висновки аналітичного дослідження «Індекс євроінтеграційного поступу регіонів України за 2014-2016 роки». Про результати по Харківській області розповів Віктор Козоріз, регіональний експерт проекту.

фото InsiderNews

Під час дослідження експерти аналізували статистичні дані, а також за необхідністю відправляли запити на інформацію до компетентних органів влади. Одним з основних напрямків аналізу було вивчення торгівельно-економічних зв’язків Харківської області з країнами Європейського Союзу.

— У 2016 році відбулася стабілізація за показниками експорту продукції з Харківської області до країн Європейського Союзу, а у 2017 році ми зафіксували невелике зниження та, навпаки, відновлення експорту до Російської Федерації. Тобто на сьогодні у географічній структурі експорту Харківської області, Росія займає більше 40%, а країни Європейського Союзу – близько 19%, — відзвітував В.Козоріз. – Що ж стосується інвестиційного клімату , то, якщо у 2016 році Харківська область по Україні знаходилася на 2 місці за об’ємом залучення інвестицій, і за перше півріччя 2016 року в економіку регіону надійшло 132 мільйони доларів, то за 10 місяців 2017 року було залучено лише 36,4 мільйона доларів.

Окрім дослідження торгівельно-економічних зв’язків Харкова з ЄС, експерти проаналізували так звані інституційні критерії.

— Найголовніші показники, які нас цікавили, — це наявність обласних планів з імплементації Угоди про асоціацію України з ЄС. Так ось в Харківській області такого плану ми не виявили. Інший показник – це наявність посадових осіб, на яких була покладена відповідальність за виконання завдань визначених цими планами. Результати дослідження показали, що такої конкретної особи в Харкові немає, але завдання покладені на одного із заступників голови ХОГА, але на кого саме, ми так і не дізналися, — зазначив В. Козоріз.

Одночасно з цим, Харківська область є лідером за кількістю інформаційних заходів, які роз’яснюють населенню, що являє собою євроінтеграція. Загалом, за індексом євроінтеграційного поступу Харківська область серед інших областей України в 2016 році займала 20 місце, тоді як в 2014 році – 15 місце. Це говорить про негативну динаміку євроінтеграційних процесів в регіоні.

Загрузка…