Які місцеві ради не дотримуються закону?

В медіа-центрі «Накипело» громадські активісти розповіли, які міські ради порушують чинне законодавство України.

фото InsiderNews

Результати проведеного дослідження показали, що регламенти міських рад не відповідають вимогам законодавчих актів. До таких висновків прийшли представники Чернігівської громадської організації «Освітній центр «Ініціатива» під час аналізу 18 міських рад в трьох областях: Харківській, Сумській та Чернігівській. Саме ж дослідження проводилося в рамках проекту «Врегулювання питання конфлікту інтересів у місцевих радах: законодавство та практика».

Наразі нормативно-правові акти органів місцевого самоврядування, зокрема положення про регламент міських рад, положення про постійні комісії, положення про діяльність виконавчих комітетів, не завжди відповідають сучасному антикорупційному законодавству та нововведеному Закону України «Про місцеве самоврядування», — розповідає Андрій Кужель, представник громадської організації «Освітній центр «Ініціатива».

За словами Павла Пущенка, голови ГО «Освітній центр «Ініціатива», згідно з чинним законодавством, регламенти міських рад повинні мати низку положень, щоб відповідати вимогам Закону України «Про запобігання корупції».

У нормативно-правових актах міських рад має бути чітко прописаний алгоритм, яким чином міський голова або член виконавчого комітету повинен діяти в умовах конфлікту інтересів. Перш за все, він має заявити про те, що в нього до того чи іншого проекту рішення є конфлікт інтересів, — пояснив Павло Пущенко. — Це має відбутися на засідання виконавчого комітету, або постійної комісії, або під час пленарного засідання. Якщо депутат цього не зробить та прийматиме участь у голосування за проект, до якого він має конфлікт інтересів, то депутат порушує антикорупційного законодавство.

В Харківській області були проаналізовані регламенти міських рад Чугуєва, Первомайська, Харкова, Люботина, Ізюма, Лозової та Куп’янська. За словами Павла Пущенка, лише Чугуївська та Харківська міські ради частково дотримуються норм законодавства, а решта міськрад їх ігнорує .

По закінченню проекту, представники ГО «Освітній центр «Ініціатива» надіслали міським радам свої рекомендації. Вони містять поради з приводу того, що необхідно зробити, аби привести регламенти міськрад у відповідність до чинного законодавства.

В результаті п’ять міських рад Харківської області погодилися з рекомендаціями експертів. В той час міськрада Чугуєва взагалі не відреагувала на звернення громадських активістів. Харківська міська рада відповіла, що мати положення про конфлікт інтересів в нормативно-правових актах органів місцевого самоврядування не є обов’язковим.

Загрузка…