Переселенське село на Харківщині вивчатимуть німці

Село Вільча стане об'єктом вивчення студентів з України та Німечинни

Після Чорнобильскої катастрофи із зони відчуження було переселене ціле село під назвою Вільча. Для вільчан у Харківській області було збудовано нове село, яке отримало стару назву. Там вони живуть і сьогодні. З початком російської агресії деякі з вимушених переселенців приїхали саме до Вільчі. Там вони отримують психологічну та практичну підтримку від тих, які вже спізнали лиху долю переселення.

Рурський Університет (Німеччина) ініціює дослідження Вільчанського досвіду. Німецькі студенти спільно з нашими проведуть ряд бесід-інтерв’ю з вільчанами. На їх основі буде створено спеціальний альбом та відеофільм.

— Бойові дії в Україні привернули увагу до вимушених переселень в Європі. Проект “Вільча — переселене село” триватиме півроку, починаючи з серпня 2017. За даними, зібраними студентами, ми знімемо невеличкий документальний фільм та випустимо спеціальний альбом, — розповідає викладач східноєвропейської історії Рурського Університету, Олена Петренко.

Студенти будуть опитувати як переселенців з полісся, так і з Донбасу. На сьогодні останні складають 15 % всього населення Вільчі.

Загрузка…