У Харкові відбудеться виставка портретів князів та королів України-Русі

В медіа-центрі «Накипіло» презентували проект під назвою «Князі України-Русі. Історія еліт».

У Харкові відбудеться виставка портретів князів та королів України-Русі
фото insidernews

Метою проекту є відтворення портретів українських князів та королів двох династій – Галицької та Острозької, правлення яких відбувалося протягом майже 700 років. За словами Наталії Кутної-Кіналь, дослідниці та авторки проекту, ідея створення «Князі України-Русі. Історія еліт» виникла в 2016 році перед проведенням Форуму Видавців у Львові. Проте появі проекту передувала довга робота, яка загалом полягала в обговоренні з істориками певних історичних подій в Україні.

— Ідея виникла під час зустрічі з істориками, і, насамперед, з Володимиром Білінським, який написав  трилогію «Країна Моксель», а пізніше  — «Україна-Русь». Він приїхав до Тернополя у березні 2014 року – тоді сталася довга розмова на тему того, що відбувається в країні сьогодні. Та чи була б війна на Сході України, якби ми знали нашу історію, князів, роди, якби знали нашу правдиву історію. І під час обговорення він запропонував проілюструвати свою книгу, — розповіла Наталія Кутна-Кіналь.

Акцент на ілюстраціях був зроблений невипадково, адже саме через сприйняття візуальної інформації молоді легше донести історію нашої країни. За словами Наталії Кутної-Кіналь, сьогодні такі світові історичні постаті, як Жана д’Арк, рицарі круглого столу, французькі мушкетери відомі саме завдяки публікаціям художніх романів, але в Україні нічого подібного немає. Тому виникла ідея проілюструвати українських князів. Для їхнього точного відтворення, автори проекту відвідували та працювали з архівами в Кракові, Відні, Флоренції, вивчали деталі побутової культури та навіть гравюри художників, які могли зобразити цих історичних постатей за тих часів. Як зазначили спікери, на цьому робота над проектом не закінчується, і в майбутньому планується створити серію ілюстрацій відомих жінок того історичного періоду.

Відкриття виставки відбудеться 11 листопада в Дитячій обласній бібліотеці, де буде представлено 18 портретів українських князів та королів.

Загрузка…