Алешка Сімкіч: Мінські угоди не виконуються

Сьогодні в медіа-центрі «Накипіло» обговорили положення та проблеми цивільного населення, що знаходиться у зоні конфлікту на Сході України.

Алешка Сімкіч: Мінські угоди не виконуються
фото insidernews

Захід відбувся за участю заступниці Голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, Алешки Сімкіч. Спікерка презентувала результати спостережень на тему насильства по відношенню до різних категорій населення. Зокрема, Алешка Сімкіч зупинилася на проблемі гендерно зумовленого насильства щодо жінок, протидія якому  є одним із напрямків діяльності ОБСЄ.  Для цього, в 2014 році, на зустрічі країн-учасниць ОБСЄ, були складенні Рекомендації для кожної з держав. Ці Рекомендації містили положення про необхідність прийняття та ратифікації Стамбульської конвенції, дія якої має за мету протидіяти насильству щодо жінок.

— Насильство проти жінок є одним із найпоширеніших видів порушень прав людини, про яке звітують найменше. Це пов’язано із своєрідним табу на такі питання в суспільстві. Відповідно до інформації від агенств ООН, 22% жінок ставали жертвами насильства в будь-якій формі, — зазначила Алешка Сімкіч.

Також спікерка звернула увагу, що, окрім жінок, неприйнятним є положення й всіх інших категорій населення. Люди страждають від наслідків бойових дій, в результаті яких гине мирне населення та  руйнується місцева інфраструктура.

— Ми бачимо те, що Мінські угоди не виконуються, а зобов’язання про припинення вогню порушуються. Така ситуація, в першу чергу, впливає на цивільне населення і збільшує ризик насильства на гендерному ґрунті, включаючи сексуальне та побутове насильство.  Чоловіки, діти та тисячі жінок платять високу ціну за довготривалий конфлікт на Сході України. За поточний рік, Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ підтвердила більше 400 жертв серед цивільного населення – ця цифра включає в себе, як загиблих, так і поранених. Окрім того, тисячі громадян не мають доступу до електрики, газу, води, оскільки продовжується руйнування інфраструктури, що прокладена через лінію розмежування,  — розповіла спікерка.

Прес-конференція відбулася в рамках участі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні у кампанії «16 днів проти гендерно зумовленого насильства», що триває у всьому світі з 25 листопада по 10 грудня.

Загрузка…