Якою буде медицина на Харківщині

Сьогодні в прес-центрі «Status Quo» розповіли про стан та реформу сільської медицини в Харківській області.

Якою буде медицина на Харківщині
фото insidernews

Під час прес-конференції спікери зосередили увагу саме на віддалених від міста населених пунктах, оскільки медична реформа суттєво вплине саме на якість сільської медицини. За словами Галини Сіроштан, виконуючої обов’язки начальника управління охорони здоров’я ХОДА, нові вимоги центральних органів влади передбачають переорієнтацію закладів охорони здоров’я в сільській місцевості та впровадження сучасних технологій. Як зазначила спікер, головне завдання на сьогодні – зробити медицину більш якісною та доступною для сільського населення.

Саме тому Харківське управління охорони здоров’я робить перші кроки для того, щоб реформувати сферу медичної допомоги в селі. За словами Богдана Федака, головного лікаря обласної клінічної лікарні, в Харківській області побудують 50 лікарських амбулаторій. Після їхньої появи, сільським мешканцям не потрібно їхати до районного центру на прийом до лікаря. Оскільки медичну допомогу надаватимуть в таких амбулаторіях.

— В системі реформи сільської медицини планується на Харківщині побудувати понад 50 лікарських амбулаторій, де мешканці сіл зможуть отримати таку саму допомогу, як і в районі. Що ж стосується строків будівництва, то вже на цьому тижні, через два дні, ми маємо надати інформацію про місця, де з’являться перші 12 амбулаторій. Їхнє будівництво розпочнеться буквально після Нового року, а закінчиться десь в кінці 2018-го, — розповів Богдан Федак.

Яз зазначила Галина Сіроштан, окрім зведення амбулаторій, планується будівництво житла для сімейного лікаря. Спікер також звернула увагу на технічне забезпечення амбулаторій, що покращить роботу лікаря.

—  На етапі планування ми визначатимемо, яке це буде житло: для одної сім’ї, для двух чи більше, чи це буде окремий будинок для лікаря. Паралельно з будівництвом амбулаторій, вирішуватиметься питання їхнього оснащення медичним обладнанням, виробами медичного призначення і ліками для того, щоб лікар на місці зміг діагностувати захворювання. Зараз в області на всіх фельдшерсько-акушерських пунктах є медичний пристрій, який дозволяє діагностувати інфаркт міокарда — прокоментувала Галина Сіроштан.

Також спікер зазначила, що на розвиток сільської медицини для Харківської області постановою Кабінету Міністрів України виділено 160 мільйонів гривень. Кошти спрямовані на будівництво амбулаторій, на придбання медичного обладнання та транспорту. Вартість одної амбулаторії – від 2 до 3 мільйонів гривень.

 

Загрузка…