Безлад в харківських судах та прокуратурі

Сьогодні в медіа-центрі «Накипіло» відбулося обговорення результатів моніторингу прокуратур і судів на Харківщині. Дослідження проводила «Чугуївська правозахисна група».

Безлад в харківських судах та прокуратурі
фото insidernews

Такий моніторинг пов’язаний, в першу чергу, з проведенням реформи правоохоронних органів. Як показує практика, прийняття реформаторських законів в Києві не є панацеєю від свавілля на місцях. Саме тому координаторами правозахисної групи було прийнято рішення про необхідність моніторингу судів та прокуратури. Такий контроль, особливо з залученням громадськості, має сприяти покращенню роботи правоохоронних органів.

Так, всього було відвідано 50 судових засідань та проведена оцінка судів у віддалених куточках Харківщини. Тож які правопорушення були зафіксовані під час моніторингу? По-перше, майже жодне засідання не розпочалося вчасно, і дуже часто причиною цьому було елементарне запізнення на роботу співробітників або самого судді. По-друге, 68% справ перенесені без будь-яких пояснень до кабінету судді, а не в залі суду. По-третє, експертів вразила відсутність судового розпорядника. Таким чином, відбувається пряме порушення законів України та прав громадян. Не менш плачевним є стан прокуратури. Адже несвоєчасний розгляд справ через постійні запізнення прокурора, зверхнє ставлення до учасників процесу, заборона входу на судове засідання, незабезпечення прокурором явки свідків не можна назвати позитивними наслідками реформи.

Окрім цього, в рамках дослідження були проаналізовані прокурорські досьє та проведене опитування адвокатів, які вказали на велику кількість порушень. Всі отримані висновки були відправлені до Генпрокуратури, яка вже видала розпорядження харківським правоохоронним органам провести розслідування. Проте, такий стан речей викликає лише скепсис та черговий раз підриває довіру суспільства.

Нагадаємо, рішення про необхідність змін в системі правоохоронних органів було прийнято в 2014 році. Тоді ж була створена Національна рада реформ, яка відповідає за процес реформування в Україні. На сьогодні було прийнято ряд законів та внесені на розгляд законопроекти, що потребують ухвалення.

Загрузка…