Cвітлична та Булах «прикрутили» пороги державних закупівель

Cвітлична та Булах «прикрутили» пороги державних закупівель
фото интернет

Тепер у Харківській області поріг державних закупівель становитиме 50 000 гривень – раніше було до 1.5 млн

Судячи з усього тепер чиновникам красти стане важче. «Харківський антикорупційний центр» та губернатор Юлія Світлична спільно запровадили зменшення порогу державних закупівель. Простіше кажучи  – якщо раніше через систему «Прozzoрo» проходили закупівлі на сумму від 200 000 гривень, то тепер ця сума зменшена до 50 000. На практиці це виглядає так.

Раніше якийсь мер на прізвище Х з міста Х ставив «лавочки» за 65 тисяч гривеь/шт. Ніхто не контролював скільки реально коштують ті лавки. Тепер же, йому доведеться проводити закупівлю через «Прozzoрo». І це, як вважають антикорупційні ідеалісти, дозволить вберегти державні кошти від надміру жадібних чиновників.

Більш того, як кажуть представники «Антикорупційного центру», домовленість з губернатором – це перший крок. Вони натякають, що разом із Світличною, «доберуться» і до обласного центру Харкова. Цікаво, шо понижений поріг закупівель у нашому місті формально працює вже два роки. Реально – ні. Але громадські діячі кажуть – скоро це зміниться.

Разом з тим, вони не заперечують – закупити щось по завищеній ціні на фірмі свого кума буде можна. Потрібно просто розбити тендер на десятки мікро-договорів на десятки маленьких договорів. Але все ж тепер проводити такі махінації стане важче.

— Ми можемо зекономити 80-90 млн гривень щороку, — обіцяє Ігорь Черняк — член управління ОО «Харківський антикоррупційний центр».

Звісно, хотілось би підтримати оптимізм активістів… Але як показує практика українські чиновники вже навчились обходити антикорупційні «камені» на дорозі до вождиленного навару.

 

Загрузка…