Діти Харківщини – депутати місцевих рад

Дітям Харківської області в рамках Конкурсу творів «Я-депутат місцевої ради» запропонували поміркувати над тим, які проблеми існують в їхніх громадах.

Діти Харківщини – депутати місцевих рад
фото Insidenews

З цього приводу в медіа-центрі «Накипіло» відбулася презентація аналітичного звіту за підсумками конкурсу. Як зазначив Євген Шаповал, голова правління Благодійного фонду соціального розвитку, ідея такого творчого проекту виникла в контексті проведення реформи децентралізації.

— Навесні цього року ми з колегами, спостерігаючи за тими процесами, які відбуваються в Україні — в сфері місцевого самоврядування, децентралізації. Тому в нас виникла ідея провести конкурс, в якому молодь та старшокласники висловили б своє бачення того, як повинні розвиватися території, де вони мешкають та які проблеми їх найбільше непокоять, — Євген Шаповал.

Після завершення подачі робіт, організатори провели аналіз творів школярів. Це було зроблено з метою виявити основні «больові» точки, які учасники конкурсу бачать в своїх громадах. Так, головними проблемами, які учні піднімали в своїх роботах стали: стан доріг, організація дозвілля молоді, велика кількість сміття, відсутність робочих місць, організація масового відпочинку та якість медичного обслуговування. Остання проблема, в свою чергу, є універсальною для всіх територіальних громад, навчальні заклади яких брали участь у проекті.

Одним з критеріїв конкурсу була реалістичність, тобто прикладний характер роботи. Тому в рамках прес-конференції автори своїх творів змогли висловити думку з приводу того, чи відбулися якісь зміни в їхніх районах.

— Не знаю чи це збір обставин, чи тому посприяв мій твір, але в цьому році нам пообіцяли реконструювати дах та утеплити Будинок культури. Власне про це я й писала в своїй роботі,  — зазначила Аліна Палагута, учасниця конкурсу.

Не забули старшокласники й про менш матеріальний аспект місцевого самоврядування. Учні в своїх творах часто зачіпали тему якостей, якими повинні володіти депутати місцевих рад. В топ-3 ввійшли: відповідальність, відкритість до виборців та готовність захищати їхні інтереси.

Конкурс творів «Я-депутат місцевої ради» був організований Благодійним фондом соціального розвитку з метою розкрити здібності молоді та підтримати реформу місцевого самоврядування.  Участь в конкурсі брали учні 11 класів Балаклійського, Барвінківського, Близнюківського, Первомайського, Валківського районів. Також ініціатива охопила міста Первомайський та Мерефа.

Загрузка…