Газова відповідь України на пропозицію «Газпрому»

фото интернет

Україна вважає економічно невигідною пропозицію «Газпрому» по зниженню транзиту газу до 10-15 млрд метрів кубічних. Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик. Також він додав, що Україна вимагатиме збереження транзиту газу на рівні не менше, ніж 40 млрд кубометрів.

-Україна не піде на такі об’єми, оскільки вони для України будуть економічно невигідними. Тобто нам потрібно буде вкладати гроші, щоб прокачати такий об’єм газу. Тому в будь-якому разі ми будемо битися за те, щоб об’єми були понад 40 млрд кубометрів, — сказав міністр.

За його словами, зниження транзитного газу перешкоджатиме реформуванню газотранспортної системи України.

-На питання, чи готові європейські партнери вкладати в модернізацію нашої системи, вони відповіли, що це залежить від об’ємів, які транспортуватиме Російська Федерація. Ну немає сенсу реформувати ГТС, якщо через неї будуть проходити невеликі об’єми, — зазначив І.Насалик.

Раніше голова правління «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що після завершення будівництва газопроводу «Північний потік – 2», компанія збереже транзит синього палива через територію України в об’ємі 10-15 млрд метрів кубічних. При цьому Україна має виконати одну умову, а саме довести економічну доцільність нового контракту.

До цього, 10 квітня, після зустрічі з президентом України Петром Порошенко, канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що будівництво «Північного потоку – 2» не може розпочатися до того часу, поки не буде визначена роль України як транзитера газу.

Нагадаємо, проект «Північний потік – 2» передбачає будівництво двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини.

Загрузка…