Голова ХОДА: «Переселенці отримають нові квартири в гуртожитку»

фото інтернет

Під час робочої поїздки до Золочівського району Юлія Світлична ознайомилася з ходом реконструкції будівлі, де зможуть жити близько 100 чоловік.

Будівлю колишнього неврологічного корпусу центральної районної лікарні реконструюють під  гуртожиток для внутрішньо переміщених осіб у Золочеві, який почали створювати в 2016 році за допомогою фінансування, виділеного Українським фондом соціальних інвестицій. На даний момент тут вже замінили та утеплили дах, встановили пластикові вікна й утеплили фасад, перепланували внутрішні приміщення, провели всі комунікації та електрику, забетонували підлоги й відштукатурили стіни. Зараз будівельники переходять до оздоблювальних робіт.

— У Харківській області проживає найбільша кількість внутрішньо переміщених осіб — офіційно зареєстровано 125 тисяч осіб. Безумовно, деякі з них можуть самі забезпечити себе та знімати або придбати житло, але багатьом потрібна допомога, — зазначила Юлія Світлична. — Завдяки одній з міжнародних організацій зараз проводиться ремонт будівлі, де розміститься гуртожиток на 24 родини. Уже цього року люди заїдуть у власне житло.

Серед тих, хто отримає квартири в новому гуртожитку, — сім’я Такових: Тетяна Такова з чоловіком і двома дітьми переїхала до Золочева з Луганська в липні 2014 року. Тетяна розповіла, що коли вони приїхали до Харкова, на вокзалі був номер телефону, за яким вони звернулися, з’їздили в Держпром, де їм запропонували поїхати жити в Золочів.

— Перший час нам здалося, що ми в санаторії, що трохи побудемо, а потім все закінчиться — і повернемося додому. Поступово звикли: діти пішли до школи, чоловік знайшов роботу, стали вже тут своїми. Нам тут дуже подобається, нас дуже добре прийняли, діти додому повертатися не хочуть — вже тут у них друзі, хороші вчителі в школі. Тому, навіть якщо все налагодиться, ми звідси вже не поїдемо — продамо будинок у Луганську, якщо від нього ще щось залишилося, — розповіла Тетяна Такова.

За інформацією заступника голови Золочівської РДА Ігора Шмітько, кімнати в гуртожитку від 16 квадратних метрів, також є 3 санвузли, 3 кухні, пральня, душові й так далі.

— Чергу на житло в цьому гуртожитку ми формуємо, розглядаючи заявки, що надходять, на комісії. У пріоритеті — ті люди, які планують залишитися жити в нашому районі, сім’ї, де є діти, які тут навчаються, пенсіонери, — повідомив Ігор Шмітько.

На даний момент у районі близько 200 переселенців потребують житла. Поки питання вирішується, люди винаймають квартири або приватні будинки.

Загрузка…